vrijdag 4 december 2009

vals spel in het Habbo Hotel!

Explosieve toename in valse Habbo Hotel-sites

(persbericht)

Amsterdam, 4 december 2009 - Het populaire online community-spel voor kinderen, Habbo Hotel, heeft momenteel te kampen met een grote toename in phishingaanvallen. Op verschillende weblogs en internetsites worden links naar nepsites geplaatst die eruit zien alsof ze bij het virtuele hotel horen. In werkelijkheid zijn deze sites uit op het geld van de vaak jeugdige gebruikers.

Het is niet de eerste keer dat Habbo-spelers in Nederland het doelwit zijn van een phishingaanval. In november 2007 werd een 17-jarige jongen gearresteerd voor de diefstal van virtuele meubels uit het Habbo Hotel. Hij had met zijn actie € 4.000,- buit gemaakt.

De huidige phishingaanvallen op Habbo beperken zich echter niet tot Nederland: G Data heeft valse log-in- pagina’s gevonden in het Duits, Spaans, Frans en Engels.

Risico’s voor potentiële slachtoffers:

De jonge spelers van deze community zijn gewilde prooien, omdat zij minder oplettend zijn dan de gemiddelde internetgebruiker. Wie al lid is van Habbo Hotel, zal met het invullen van zijn log-in-gegevens op één van de phishingsites zijn account openstellen aan de cybercriminelen. Als de gestolen account zogenaamde Habbo Credits bevat (dit is het virtuele geld waarmee in het spel wordt betaald), kunnen deze worden gestolen en voor echt geld worden verkocht op speciale marktplaatsen. Is het slachtoffer nog geen geregistreerd gebruiker van het spel, dan wordt hem gevraagd via de nepsite lid te worden en Habbo Credits te kopen. De betaalgegevens waarmee het slachtoffer voor de Habbo Credits probeert te betalen, worden vervolgens gestolen en gebruikt voor allerlei illegale aankopen, of verkocht op de zwarte markt.

Trap er niet in

Om jezelf tegen deze aanval te beschermen, adviseert G Data gebruikers om te controleren of je wel echt op een officiële Habbo-site bent voordat je ook maar iets invult. Een nieuwe registratie vindt bijvoorbeeld alleen plaats op een beveiligde site (https://www.habbo.nl/register). Een antivirusproduct dat een http-scan biedt, helpt je om phishingsites te herkennen en te vermijden.

Over G Data
G Data Software AG is een security-specialist van Duitse origine. G Data ontwikkelde haar eerste antivirus-programma al in 1987 en was daarmee een pionier in Europa. Kwaliteit is een prioriteit voor de onderneming. Als resultaat hiervan heeft G Data in de afgelopen vijf jaar meer testoverwinningen in Europa behaald dan welke andere aanbieder ook. Tot de overwinningen behoort de titel ‘Beste Pakket’, die zowel de Nederlandse Consumentenbond als het Belgische Test Aankoop al drie jaar op rij aan G Data InternetSecurity hebben toegekend.

G Data biedt oplossingen voor consumenten en voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen. Het bedrijf is opgericht in 1985 en heeft wereldwijd ongeveer 250 medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Bochum (Duitsland). Meer informatie is te vinden op www.gdata.nl.

Geen opmerkingen: