vrijdag 1 juli 2011

Prima monteurs aan boord met System Mechanic 10.5!

Nee ze vervangen nog net geen kapotte hardware met een schroevendraaier, maar verder doen deze nijvere digitale werklui in dit programma van Iolo Technologies alles om je computer lekker te laten draaien en in topconditie te houden! 
Ik heb een Windows-PC als eens vergeleken met een bus waar allerlei passagiers (programma's en code) in en uitstappen.
Zie de PC dan als het voertuig en de chauffeur als het besturingssysteem Windows.
Nou na verloop van tijd is het me een zooitje in die bus. Uitgestapte passagiers hebben al hun bagage en rotzooi achtergelaten en niemand ruimt iets op.
De chauffeur controleert de passagiers te weinig en tuft maar door, zonder zijn voertuig op gezette tijden een onderhoudsbeurt te laten geven.
Smerig, langzaam en haperend pruttelen we verder, of te wel in computertaal: we hebben voortaan een trage, vervuilde PC.
Geen probleem want we zetten gewoon System Mechanic in voor een grote beurt, regelmatig periodiek onderhoud en om Windows voortaan bij de les te houden.

Dan hebben we voortaan een monteur, conducteur en toezichthouder aan boord die met een strakke planning aan de gang gaan en blijven:

De afbeelding hierboven laat het menu-onderdeel zien waar je automatisch onderhoud naar wens kunt instellen voor de volgende taken:

 • tijdelijke bestanden en andere achtergebleven rotzooi opruimen
 • controle en onderhoud van het register. De spil en boekhouding van Windows, die zonder regelmatige controle niet meer zullen kloppen!
 • beheer van de programma’s die samen met Windows opstarten. Onnodige items kosten geheugen en vertragen de computer. Bovendien kunnen ze gevaarlijk zijn!
 • controle en reparatie van de harde schijf. Als een cluster (schijfdeeltje voor opslag) onbetrouwbaar of slecht wordt, zal Systeem Mechanic dit markeren en de gegevens verplaatsen
 • optimaliseren en defragmenteren van de harde schijf. Na verloop van tijd komen (programma)bestanden versnipperd op de schijf te staan en het kost tijd op die op te halen om een programma te kunnen starten of een bestand te kunnen openen. System Mechanic zet alles weer keurig bij elkaar
 • controle of er gaten in de beveiliging van het systeem zitten
 • optimalisatie van je internetverbinding. Er wordt voor gezorgd dat je altijd de goede instellingen voor de snelst mogelijke verbinding hebt
 • geheugen beheer, indien nodig wordt het werkgeheugen gedefragmenteerd en vrijgemaakt
 • gebroken snelkoppelingen repareren, soms verwijzen die naar foute mappen en bestanden (in feite ook weer rotzooi!)
 • automatische back-up van het register. Belangrijk, want een corrupt register betekent dat Windows niet meer opstart!
 • defragmenteren van het register. Ook hier staat naar verloop van tijd niet alles meer netjes achter en bij elkaar. System Mechanic zal deze taak periodiek voor het opstarten van Windows uitvoeren, omdat dan het register nog niet geladen is.
 • Tune-up definities automatisch downloaden en installeren. System Mechanic gebruikt een database (met routines en gegevens over processen, configuraties, systemen en problemen) om computers zo goed mogelijk te kunnen optimaliseren. En die wordt dus regelmatig bijgewerkt en dat is dus echt dynamisch onderhoud!

Met deze opsomming heb ik meteen de belangrijkste voorwaarden voor een soepel en efficiënt werkende computer in beeld gebracht, maar er is meer aan boord en op het dashboard van System Mechanic:

In een oogopslag kun je zien hoe het met de gezondheid van het systeem gesteld is: redelijk….
Laten we eens kijken wat er aan de hand is:

Oeps, allemaal zaken die ik had kunnen voorkomen door ze op te nemen bij Automatisch Onderhoud!
We kijken even verder op het Dashboard.
Onder Internet Security kun je instellen of System Mechanic moet bewaken of je antimalware/antivirus en firewall aanwezig zijn en ingeschakeld.
Als we de Toolbox openen, zien we al het gereedschap gerangschikt:
in de vorm van een aantal handige wizards:

-PC TotalCare, de hele bups in een keer, totaaloplossing en compleet onderhoud, of aparte taken als 
-snelheid opvoeren
-reparatie
-schoonmaak
-veiligheidscontrole
-of een totale oppepper voor het register,
Roept u maar….., u mag ook los gereedschap kiezen :


Ik pak er een paar uit de gereedschapskist:
CRUDD Remover: ik zal jullie de Engelse verklaring van CRUDD besparen, maar het komt er op neer dat deze tool overbodige, weerbarstige of dubbele programma’s opspoort en naar wens verwijdert. En dat scheelt ruimte en mogelijk ook snelheid! Eens kijken wat hij vindt:

Dit lijkt me gereedschap voor wat meer gevorderden, een voorbeeld:
Avast gebruik ik, Malwarebytes alleen als ik het nodig mocht hebben. Deze virusscanner is klein van omvang en laadt zich niet in het geheugen en heeft dus geen invloed op het systeem. De balletjesscore, die je ziet op deze afbeelding ziet, is de hoogste en theoretisch klopt dit. Want 2 actieve virusscanners is meestal vragen om problemen, maar in dit geval is er niets aan de hand.
En verder onder meer:

 • Energy Booster: tijdelijk ongebruikte geladen programma’s uitschakelen, eenmalig of vastgelegd in profielen
 • Designated Drivers: zoeken naar en installeren van updates van gecertificeerde drivers
 • Boot-Time Defragmentation: lijst maken van bestanden die voor de start van Windows geoptimaliseerd moeten worden. Naar keuze eenmalig of bij elke start
 • SSD Accelerator: maximaliseer de snelheid van een Solid State Drive, indien aanwezig
 • System Guard: beschermt belangrijke instellingen en het systeem tegen ongewenste wijzigingen
 • Drive Medic Emergency CD wizard, maakt een opstart-cd voor reparatie bij noodgevallen als de computer niet meer opstart
 • nog meer rampenbestrijding: Disaster Recovery

   
 • privacy waarborgen: sporen wissen en bestanden/folders permanent opstoken!


 • Process Manager
 • System Customizer: geavanceerde instellingen van Windows aanpassen
 • geavanceerde Internetinstellingen aanpassen
 • dubbele bestanden vinden en verwijderen
 • geavanceerde uninstaller: soms laat Windows het afweten bij het verwijderen van programma’s, dan ruimt deze tool de rommel op
 • enz

Het onderste Dashboard-item  Reports geeft de status van schijf en geheugen en een overzicht van geklaarde klussen:

 Voor de rest van de interface gaan we even naar rechtsboven naar het onderdeel SafetyNet, waarin je reparaties, indien nodig, kunt laten terugdraaien (Undo Actions), maar ook programma’s die niet meer mee opstarten met Windows weer actief kunt maken:


 
Verder vind je onder Options natuurlijk de programma-instellingen en leidt Help naar hulp
Het moge inmiddels duidelijk zijn: System Mechanic is een zeer veelzijdig en uitgebreid programma en naar mijn mening het allerbeste in zijn soort.
En laat je als onervaren computergebruiker niet in verwarring brengen door alle hier beschreven mogelijkheden, want het meeste kan automatisch ingesteld worden en dan heb je er geen omkijken meer naar.
En mocht het nodig zijn, dan word je aan de hand genomen door de gebruiksvriendelijke interface.  
Ervaren gebruikers kunnen naar wens lekker zelf meekijken en knutselen onder de motorkap!
Er is overigens ook nog een
Pro-versie, met extra gereedschap en antimalware in de vorm van Iolo System Shield.
Niet mijn keuze, omdat ik (en velen met mij) al antimalware (Avast Internet Security) geïnstalleerd heb en ik veel te weinig testresultaten over System Shield kan terug vinden op het Internet.
Engelse taal een probleem? Hoeft niet, want er komt ook een Nederlandstalige versie 10 beschikbaar. Deze zal naar verloop van tijd opgevolgd worden door nr 11. De Nederlandse distributeur en Iolo’s partner in Nederland is
Data Protection International. Daar kun je dan ook terecht voor ondersteuning bij hun helpdesk. 
Men gaat waarschijnlijk hier ook een Pro-versie zonder System Shield uitbrengen.
Ze leveren, op het moment dat ik dit schrijf, nog wel de vorige versie voor 3 computers, omdat de vertaalde nummer 10 nog niet gearriveerd is, maar kopers kunnen later gratis upgraden!
De Engelstalige 10.5 versie heeft voortaan de unieke Whole Home License en mag op alle pc’s in een huishouding geïnstalleerd worden, ook op met studerende kinderen rondzwervende netbooks en laptops. De Nederlandse versie krijgt die natuurlijk via de komende gratis upgrade ook!
En wat kost dat? De Engelstalige is nu in de aanbieding van 49,95 voor 39,95 dollar en de Nederlandse versie kost 39,95 Euro, met als voordeel dat ook de support in onze eigen taal is en je ook zonder creditcard kunt betalen. (ook in computerzaken en webwinkels verkrijgbaar)
Na aankoop krijg je een jaar lang gratis updates en upgrades en Iolo zal verder in die periode regelmatig een aanbod voor verlenging met korting doen langskomen. 
Wat mij betreft is System Mechanic een absolute must voor elke computer en laat dit product in een zakelijke omgeving vooral ook maar daar alle werkmachientjes in topconditie houden!

image
en het verdient zichzelf terug! Knipogende emoticon
Meer informatie en links:
Iolo Technologies
Data Protection International, de Nederlandse distributeur
Nederlandse 30 dagen trial, Engelse
Check de gezondheid van je pc!
Meer
screenshots
System Mechanic in actie:
bekijk de video’s!

Tot slot enkele screenshots uit de Nederlandstalige editie:

Dashboard – overzicht


Dashboard – problemen


Toolbox: alles-in-een

Toolbox – geautomatiseerde taken

Crudd Remover – dubbele programma’s

SafetyNet: ongedaan maken

Privacy Cleaner

Rapportage: geschiedenis

PC-RUBRIEK DE MONITOR – review System Mechanic 10.5 – juli 2011

Geen opmerkingen: