vrijdag 9 december 2011

Zoner Photo Studio 14 Pro review

Zoner Photo Studio 14 Pro

In de review van de vorige versie 13 stak ik al de loftrompet en deze keer doe ik dat nog luider: Zoner Photo Studio 14 is de meest gebruikersvriendelijke software voor fotobeheer en bewerking die ik in meer dan 10 jaar testen en gebruiken ben tegengekomen!
In de Editor is nu de Filmstrip ingebouwd die alle afbeeldingen in de map laat zien. Handig, want je hoeft niet meer terug naar de Manager, gewoon op de gewenste foto in de Filmstrip klikken om die meteen te bewerken.

Afbeelding : interface met Filmstrip.
Op de afbeelding is met Zoner Photo Studio zelf een Screen Capture van hun website gemaakt en geopend in de Editor. Onderaan zie je de filmstrip met afbeeldingen uit de huidige map.
Nog zo’n handige nieuwe voorziening: de Compare Images Tab waarmee je snel afbeeldingen kunt vergelijken. De onderstaande foto’s zijn kort na elkaar gemaakt van de zelfde locatie. Door op een foto met de rechter muisknop te klikken verschijnt een menu waarmee je bijvoorbeeld meteen exemplaren kunt wissen:

Afbeelding : de Compare Images Tab
Kijk eens naar de andere Tabs die aan de bovenkant verder nog openstaan: een Viewer, een Editor en Manager Tab. Je kunt dus snel schakelen tussen taken en ook nieuwe toevoegen vanuit de Manager Tab en dat vanuit verschillende schijfmappen. Als dat geen gebruiksgemak is!
Nog een nieuwtje: een High Dynamic Range-foto maken op basis van Tone Mapping en niet op basis van belichting (dat kon al) Een van de voordelen: je kunt hiermee zoveel foto’s combineren tot een HDR als je zelf wilt.
Zoner Photo Studio was al een snelheidswonder, maar maakt nu ook gebruik van CUDA-technologie (werkt op de grafische kaart) die de prestaties in de RAW-module opvoert.
En die RAW-module is gewoon weer een Tab naast de anderen, dus je kunt met een muisklikje overschakelen naar de Viewer, de Manager of (JPEG)Editor. Als dat geen flexibiliteit is!

Afbeelding: de RAW-module
Je kon al uploaden naar Flickr, Facebook en Picasa en nu heeft men ook een eigen online foto-opslag en sharing genaamd Zonerama:
Afbeelding: Zonerama Webinterface

Afbeelding: een Public Album op Zonerama
Afbeelding: Zonerama is geïntegreerd in Zoner Photo Studio!
Je hoeft je foto’s alleen maar van de Manager naar het Zonerama-venster er onder te slepen en ze worden geupload!
Jammer dat de opslagruimte beperkt is tot 2 GB (op aanvraag 3 GB), want Zonerama werkt lekker en je kunt een album of foto gemakkelijk delen via een link of op Twitter, Facebook en Google+
Kijk zelf maar eens, klik
hier om naar een album te gaan. Zonerama is overigens nog volop in ontwikkeling en er worden regelmatig nieuwe mogelijkheden toegevoegd, dus misschien kan ik mijn Flickr Pro-account nog wel eens opzeggen!

Afbeelding: Zonerama - ook zonder Photo Studio kun je een account aanmaken!
Hieronder staan alle nieuwe functies en verbeteringen in Photo Studio 14 op een rijtje:

Lees ook even het artikel over de vorige versie voor nog meer informatie.
Inmiddels heb ik zo’n 155 GB / 50.000 stuks aan digitale foto’s op mijn harde schijf en Zoner heeft er geen enkele moeite mee om me die snel te laten zien, beheren of bewerken.
Een bron van informatie zijn tevens de
tutorials online, die je ook als PDF kunt downloaden, het blog en een aantal video’s.
Zoner Photo Studio 14 is een uitstekend programma en voor mij persoonlijk zelfs het allerbeste, omdat ik vrijwel nooit met speciale lagen werk. (die worden niet ondersteund)
En als ik voor die speciale klussen of filters zou moeten uitwijken naar een andere editor als Paintshop Pro, dan nog gebruik ik de manager van Photo Studio en sleep gewoon de foto in die andere applicatie!
De aanwezige filters kun je trouwens uitbreiden met Adobe Photoshop compatibele plug-ins, die (ook gratis) volop op het Internet te vinden zijn. Zoek maar eens naar ‘free 8bf’ of ‘gratis 8bf’.
Zoner Photo Studio 14 is in een
Engelstalige Home en Pro-versie te krijgen en die kosten 70 en 35 Dollar. Kopers van vorige versies krijgen een korting van 30 en 15 dollar.
Voor 30 dollar extra kun je voortaan uitbreiden naar een licentie voor alle computers in een huishouding.
Geen creditcard? Geen probleem, bij een
CD&E, een Nederlandse distributeur van software, kun je gewoon bestellen!
Er is ook nog steeds een gratis versie van Zoner Photo Studio, gebaseerd op versie 13, met minder functies. Deze en een testversie van Pro kun je
hier downloaden.

Afbeelding : Zoner Photo Studio Pro & Home

Afbeelding: Zoner Photo Studio Free
________________________________________________________________________________________________
PC-RUBRIEK DE MONITOR, december 2011, review Zoner Photo Studio 14 Pro

Geen opmerkingen: