dinsdag 16 september 2008

Antimalware en Antivirustest herfst 2008

Testresultaten van Antimalware- Antivirussoftware herfst 2008De twee grote Europese testcentra van Antivirus- en Antimalwaresoftware, AV-Comparatives en AV-Test.org, hebben de resultaten gepresenteerd van een uitgebreide test.
En daar kunnen we als consument toch weer ons voordeel mee doen!
Winnaar is weer Avira met Avira Antivir Premium en het totaalpakket Avira Premium Security Suite.
De nieuwe versie van Gdata AntiVirus 2009 is nu nog in bèta, maar belooft een topproduct te worden en een regelrechte concurent voor Avira. ' Made in Germany' allebei!
Opvallend is de terugkeer van Norton 2009.
Producten van ontwikkelaar Symantec heb ik zelf al jaren geleden in de ban gedaan vanwege de eigengereidheid, de traagheid en het grote geheugengebruik.
De nieuwe versie schijnt echter snel en goed te presteren, maar het blijft echter naar mijn weten het enigste product dat werkt met een activatiecode!
De resultaten van BitDefender 2009 vallen me wat tegen, maar dit blijft het goedkoopste totaalpakket op de markt met standaard een licentie voor 3 computers.
In de rapporten kun je overigens ook lezen dat alleen de hoogste score niet zaligmakend is.
Er zijn ook andere factoren van belang zoals geheugengebruik, gebruiksvriendelijkheid, support, snelle updates van de virusdatabase en niet teveel valse meldingen. Wat het laatste betreft: het is immers makkelijk om hoog te scoren als je alles wat beweegt meteen plat mept! Bovendien zijn ze hinderlijk en kunnen ze gevaarlijk zijn als Windowsonderdelen als virus gemeld worden!
Het Tsjechische product Avast scoort ook opmerkelijk goed en heeft van mij al eens een pluim gekregen voor hun gratis Avast AntiVirus Home Edition.
Hun Professional Family Pack met 10 licenties blijft uniek op de markt en mag ook gebruikt worden in een kantoor aan huis! Avast werkt trouwens aan de ontwikkeling van een totaalpakket en het zou prachtig en ook weer uniek zijn als ook daarvan weer een gratis versie beschikbaar komt!
Over uniek gesproken: houd ook nieuwkomer Sunbelt's
VIPRE Antivirus + Antispyware in de gaten, de nieuwe generatie AntiMalware. Sunbelt biedt net als Avast een Home License: voor 49,95 dollar alle computers in huis beveiligd. Dat is spotgoedkoop en laptops mogen dan zelfs mee naar school of werk!
Dit product zal getest gaan worden door AV-test.org en link naar een andere test vind je hieronder.

Sunbelt levert ook een (gratis) firewall die met Vipre samenwerkt.

In deze rubriek komt Vipre Antivirus+Antispyware binnenkort ook uitgebreid aan de orde!
En vergeet deze tip niet: het gratis ThreatFire van PCTools is een prima (en eigenlijk verplichte) aanvulling op elk antimalware- antivirusproduct!

Ik had op mijn desktop trouwens wel een probleem met de combinatie van ThreatFire en Vipre en moest eerst ThreatFire in veilige modus verwijderen om Windows Vista te reanimeren. Dit probleem is echter bij PCTools niet bekend, de combinatie heeft bij hen altijd probleemloos gedraaid. Het zal dus wel een lokaal probleem zijn!

Links:

AV-comparatives (onder sectie Comparatives, lees ook het PDF-rapport)
AV-test.org
Overzicht op
Virus Bulletin
Overzicht van suites op
Security.nl
Techzine

12 producten op PC Magazine, waaronder Avast, Vipre

ThreatFire op PC World

Technorati Tags     ,

Geen opmerkingen: