zaterdag 10 maart 2012

Avast Internet Security 7

Voor we een kijkje nemen in de nieuwe versie eerst weer even een welgemeend compliment dat Avast nu ook weer een nieuwe Free Antivirus  beschikbaar stelt aan de vele miljoenen fans en gebruikers.
En ze zijn zelfs niet te beroerd om nieuwe technologie ook in de gratis versie op te nemen. Kijk maar eens in het onderstaande overzicht:Zo zijn bijvoorbeeld Cloud-diensten en hulp op afstand opgenomen!
Hieronder zie je een overzicht van nieuwe eigenschappen en verbeteringen in Avast Internet Seucity 7:

Voorheen werd de virusdatabase een paar keer per dag van een update voorzien, maar nu oogst Avast voortaan gegevens uit de enorme wolk (cloud) van gebruikers.
Op het moment dat er nieuwe malware opduikt, kan de virusdatabase razendsnel bijgewerkt worden met kleine, streaming updates, die een aanvulling zijn op de normale updates. 
Zo wordt tevens informatie over bestanden op het Internet uit de cloud verzameld en geanalyseerd (FileRep) Dit kan ten goede komen aan de virusdatabase, maar Avast
kan met deze informatie bijvoorbeeld op een lokale computer ook het besluit nemen om verdachte code in de geïsoleerde omgeving van de Sandbox te openen (zie AutoSandbox) 
Ik verwacht dat de nieuwe cloudtechnologie de protectiegraad van Avast flink zal verhogen, maar dat zullen we nauwgezet in gaten houden.
De SafeZone creëert een veilige afgeschermde surfomgeving die ideaal is voor Internetbankieren of online winkelen.


Avast Internet Security was al zeer gebruiksvriendelijk, maar men doet er nog een schepje bovenop met een opgefriste interface:
 
Cloud-diensten: we zijn gelukkig in ‘de wolken’

de actieve schilden in beeld: je kunt ook meteen zien of ze iets ‘gevangen’ hebben!

Je ziet het al bij meer AV-producten: een gebruikersaccount online voor overzicht en beheer en ook Avast heeft er nu een:

je kunt daar je gegevens beheren, maar ook de computers en hun informatie bekijken die onder een bepaalde licentie vallen:

Een van onze netbookjes op de gebruikersaccount. Statistische gegevens worden ook bijgehouden in een ‘Activity Log’

Ook leuk, het Beheerportaal met hulp op afstand: als er problemen zijn op een van de 9 computers van familieleden, die op mijn advies Avast gebruiken, hoef ik niet meer uit te rukken.

Vanuit de interface kan men hulp aanvragen en krijgen doordat de helper via een code toegang krijgt tot de computer van de hulpvrager en de controle en besturing over kan nemen:


Nieuw is een aanpasbare installatie: je kunt Avast nu installeren als aanvulling op al bestaande AV-software. Ik heb dit niet getest, maar dan zul je de residente bescherming op de achtergrond toch uit moeten laten staan en dat geldt ook voor de firewall als er al een andere actief is. 
In ieder geval nuttig voor een ‘second opinion’ bij verdachte bestanden, het gebruik van de Sandbox of om hulp op afstand in te schakelen.
Het Web Schild en WebRep werken overigens  probleemloos samen met andere surfprotectie.
Zo heb ik altijd ook het gratis  BitDefender Trafficlight meedraaien vanwege de uitstekende bescherming die het tijdens het surfen biedt!
Ondanks de 8 Realtime Schilden gebruikt Avast weinig systeembronnen en heeft daarom ook weinig impact op de prestaties van de PC.
Het draait daarom prima op wat oudere systemen of op een Netbook met weinig geheugen en Windows 7 Starter. Hier staan de systeemeisen.
Als je in je emailprogramma Webmail-accounts als Gmail en Live/Hotmail opgenomen hebt, scant Avast deze mail ook. Je moet in die betreffende accounts dan wel even SSL/TSL uitzetten. Avast zal zelf melden als dit nodig is.
Onder AANVULLENDE BESCHERMING staan onder meer de SafeZone, waarin een afgeschermde veilige browsersessie gestart wordt; de AutoSandbox – beveiligde omgeving waarin Avast automatisch verdachte bestanden en code zal controleren en de Sandbox, waarin de gebruiker naar keuze programma’s kan draaien in de beveiligde afgeschermde omgeving. Op de afbeelding heb ik de tab Webbrowsers in de Expert-instellingen geopend. Zoals je ziet, kun je instellen dat veilige downloads wel gewoon buiten de Sandbox op de harde schijf opgeslagen mogen worden.
  
Je kunt dus in principe altijd veilig surfen door je browser in de Sandbox te laten draaien, maar die Sandbox ook gebruiken om programma’s die je niet vertrouwd te testen.
Via het Windows rechter muisknopmenu heb je snel toegang tot de Sandbox:

Wat bescherming betreft, zat Avast volgens AV-test.org in 2011 in de middenmoot.
De systeembelasting blijkt beter te scoren en volgens mijn eigen ervaringen klopt dat en heeft het veel minder impact dan bijvoorbeeld Bitdefender of G Data waarin Avast overigens een van de twee scanmodules levert. 
Bekijk ook de uitgebreide rapportage op AV-comparatives of  de Virus Bulletin RAP grafiek.
Het vermogen om een infectie op te ruimen vind ik altijd van wat minder belang, dat kan bijvoorbeeld het gratis Malwarebytes, indien nodig,  als een van de beste.
Bovendien: voorkomen is altijd beter dan genezen!
En zoals al gezegd, verwacht ik dat de score van Avast in 2012 snel zal stijgen door de nieuwe technologieën in versie 7. 
Avast stuurt overigens voor testen altijd hun basisbescherming Avast! Free Antivirus in!
Ik kan in ieder geval de gratis versie en Avast Internet Security van harte aanbevelen. Het is snel, afdoende, valt je niet lastig met onnodige meldingen en de firewall van Internet Security doet zijn werk volledig op de achtergrond zonder zeuren.
Meer informatie staat op de Nederlandse homepage en op dit blog. Daar vind je in de review van Avast Internet Security 6 een link met een voordelige aanbieding voor een licentie met 3 computers / 2 jaar bescherming.
En die link werkt nog steeds, want ik heb zo’n licentie vandaag nog besteld!
En die doet zijn werk inmiddels Knipogende emoticon

het Web Schild in actie tijdens het surfen


Trojaans Paard op stal zetten lukte niet!


PC-RUBRIEK DE MONITOR – 9 maart 2012- review Avast Internet Security 7

  

Geen opmerkingen: