dinsdag 5 maart 2013

Avast! 8 Premier: veelzijdig, vernieuwend, en gebruiksvriendelijk!

De Tsjechische ontwikkelaar Avast! heeft versie 8 van hun antimalware-producten uitgebracht en dat is altijd goed nieuws voor de talloze wereldwijde
gebruikers van hun software die op zo’n 177 miljoen apparaten geïnstalleerd is.
En meteen ook deze keer weer het compliment voor het beschikbaar stellen van het gratis Free Antivirus voor privégebruik!

In dit Engelstalige productoverzicht zie je meteen de kenmerken en eigenschappen van alle Avast! antivirusversies en ook dat Avast! Free Antivirus geen kaal gestript programma is, maar voor een gratis versie royaal is voorzien!
Naast bescherming tegen bestaande malware met behulp van de virusdatabase en snelle actuele kleine aanvullingen daarop (streaming updates) moet een antimalware product natuurlijk ook opgewassen zijn tegen splinternieuwe nog onbekende virussen. Voor deze zogenaamde ‘proactieve detectie’ heeft versie 8 nieuwe technologie aan boord:

  • Zoektechnologie op malware-overeenkomsten voor automatische identificatie en het op een zwarte lijst plaatsen van bestanden die vergelijkbaar zijn met andere bekende geïnfecteerde bestanden. Deze detecties worden in real-time betrokken uit het AVAST cloud-gegevensbestand. De gegevens die uit de enorme ‘wolk’ van wereldwijde gebruikers komen worden dus meteen geanalyseerd!
  • Een nieuwe dynamische detectiemodule in combinatie met de AutoSandbox™-functie. De AutoSandbox™ laat AVAST verdachte bestanden in een geïsoleerde omgeving analyseren voordat ze mogen worden uitgevoerd op het systeem van de gebruiker. De nieuwe motor helpt gebruikers intelligentere beslissingen te maken, of bestanden die in de sandbox worden uitgevoerd schadelijk zijn of niet en het plaatst geïnfecteerde bestanden automatisch in quarantaine. De technologie is gebaseerd op een in-memory SQL –gegevensbestand en maakt complexe onderzoeken mogelijk zodra het bestand uitgevoerd wordt. Zo’n ‘Sandbox” is in feite een afgesloten virtuele zandbak waar programmacode onder streng toezicht van ‘juf Avast!’ zijn  gang mag gaan en zijn ding doen en je mag er eventueel pas uit als je voorbeeldig gedrag vertoont!
  • Een nieuw back-end detectiesysteem genaamd Evo-Gen genereert volledig generieke detectie van hele malwarefamilies. Verfijnde statistische methodes stellen AVAST Evo-Gen in staat gemeenschappelijke kenmerken van grote sets van malwaresamples te identificeren.
    "Ons nieuwe Evo-Gen-systeem helpt bij het maken van veel efficiëntere definities, die vaak tegen grote groepen malware kunnen beschermen ", zegt technisch directeur van AVAST Ondrej Vlcek, "met inbegrip van onbekende 'zero-day' malware en zonder het risico van het genereren van valse positieven."
    Simpel gezegd: nieuwe technologie om malwarebeschrijvingen voor de virusdatabase effectiever te maken en zo veel beter te beschermen
Ook heeft men kwetsbaarheidpreventie in gebouwd met twee nieuwe onderdelen.
Een software-updater:

 

Veel gevaar komt van verouderde software met veiligheidslekken als bijvoorbeeld Adobe Reader en Java.
Met Avast kun je deze software nu snel bijwerken (in Premier ook automatisch), want je krijgt een melding als er een update is.
Dan nog de Browser Cleanup, die je vindt onder beveiliging/ Hulpmiddelen aan de linkerkant van het startscherm 
Hiermee kun je ongewenste toolbars en plug-ins uit browsers verwijderen.
Deze functie is overigens ook als een losse applicatie te downloaden om te gebruiken op computers zonder Avast.  
Avast! heeft ook een nieuwe interface die gebruik en navigatie binnen het programma een stuk duidelijker en eenvoudiger maken.
We nemen even de belangrijkste onderdelen door met als eerste het startscherm:
 
Met een klik op beveiliging zie je meteen de status van alle (verbeterde) schilden:

Die schilden maken deel uit van de speciale gelaagde bescherming van Avast! die samen met Cloud, Virtualisatie en andere deels nieuwe antivirustechnologie
moet leiden tot perfecte bescherming tegen alle vormen van malware.
Zo is hun Mail Schild naar mijn weten de enigste mailscanner die ook IMAP scant (als je bijv. Google-accounst in je mailprogramma hebt opgenomen)
Voorheen moest je daartoe de instellingen aanpassen, maar zelfs dat hoeft niet meer.
En we zijn ook verbonden met de cloud intelligentie, de wolk van alle gebruikers voor aanvullende kleine en snelle streaming updates. En dat zijn er op dit moment als zo’n 70 per dag!
De  SafeZone  in de hoofdinterface voert naar de speciale afgeschermde browser waarin je veilig kunt betalen en aankopen doen.
En met het nieuwe AccessAnywhere in  Premier  kun je je computer vanaf elke PC ter wereld met een Avast!-versie  en Internet benaderen en besturen, om bijvoorbeeld een bestand binnen te halen dat je vergeten bent. Met Hulp op afstand (in alle versies) was het al mogelijk om contact te maken met een andere Avast!-PC, om bijvoorbeeld iemand met computerproblemen te helpen.
De Firewall is ook verbeterd en biedt de gevorderde gebruikers meer configuratiemogelijkheden. Gewone zielen merken daar niets van en worden ook niet met allerlei meldingen lastig gevallen. En zo hoort het ook, heerlijk toch! 
AntiSpam zou ook beter zijn, maar dat vind ik zelf niet het sterkste onderdeel!

onderhoud:

Market: deze tab leidt naar de Avast!-winkel en is wat mij betreft minder relevant. Je ziet wel meteen prijzen (prijzen kloppen niet, als je op de site gaat kijken!)

En een plaatje van Delen is niet nodig van dat is niets meer dan de mogelijkheid om Avast! aan te bevelen op verschillende sociale media

Ondersteuning:
Avast! biedt uitgebreide ondersteuning en hulp. Je kunt onder meer gemakkelijk support aanvragen en de daarvoor benodigde informatie verstrekken.
En onderaan in dit scherm (niet zichtbaar) kun je verdachte bestanden of vals alarm melden aan het viruslaboratorium.
Laten we ook nog even de belangrijkste onderdelen aan de linkerkant van het startscherm bekijken.

Beveiliging/Antivirus:
Hier kun je verschillende scans starten en de alle beschermingsschilden bekijken, inclusief hun geschiedenis.
Antispam geeft de status en geschiedenis van dit onderdeel weer.

Dan de Firewall
Zoals al gezegd valt die Firewall je zelden of nooit lastig, maar je kunt hier het profiel en instellingen naar wens veranderen en gegevens bekijken.

De Software Updater hebben we al bekeken, dus nu als laatste aan de linkerkant naar Hulpmiddelen
Avast! maakt zelf indien nodig automatisch gebruik van de Sandbox, de afgesloten en streng bewaakte virtuele zandbak,
maar je kunt die zelf ook gebruiken om verdachte programma’s te draaien of om altijd helemaal veilig afgeschermd te surfen
met je Internet browser.
Klik met de rechtermuisknop op het icoontje van je browser (of op een uitvoerbaar bestand in de verkenner) en kies Uitvoeren in de Sandbox en hupsakee je surft beveiligd en afgeschermd en kunt
toch downloads opslaan.
Bijzonder hierbij is dat je gewoon terug kunt naar de normale Windows werkomgeving zonder de zandbak/sandbox af te sluiten. Ook handig bij bankieren om gegevens op te zoeken en dergelijke!
  
Hierboven zie Chrome draaien in de sandbox, aan de oranje omlijning kun je herkennen dat een programma in de zandbak uitgevoerd wordt.
De Safezone om veilig online te betalen en te bankieren is al aan de orde geweest. Zowel voor de Sandbox als de Safezone kon je
een sneltoets configureren om van de veilige omgeving naar Windows te schakelen en weer terug. Reuze handig!
Het nieuwe Data Shredder kan gegevens in partities, mappen en op schijven onherstelbaar wissen.
Met verstand gebruiken dus en om te voorkomen dat iemand anders onverstandig gaat opruimen, zou ik Avast! maar met een wachtwoord beveiligen onder Instellingen/Wachtwoord

De Browser Cleanup  staat ook al boven in dit artikel, dus verder naar Site Blokkering: hier kun je zelf internetadressen invoeren
die geblokkeerd kunnen worden, meerdere tegelijk met wildcards als * en ?
Handig om bijvoorbeeld toegang tot porno en Facebook (als sanctie voor de kinderen tijdelijk ) te blokkeren.
Dan ook wel even Avast! beveiligen met een wachtwoord natuurlijk.
AccessAnywhere staat tevens al vermeld in dit artikel.
Wat hebben we nou nog niet gehad: Account en Instellingen Elke computer waar je onder de licentie Avast! op hebt draaien kun je koppelen aan een account die geopend kan worden op het Internet:

Zoals je ziet staat mijn Premier versie momenteel op 1 Windows 8 systeem, maar heb ik ook op twee mobiele Android apparaten het gratis
Avast! Mobile Security geïnstalleerd. Ik kan er statistieken en gegevens raadplegen, maar ook bijvoorbeeld de mobieltjes blokkeren als die kwijt of gestolen zijn.
Instellingen tenslotte geeft, zoals het woord al zegt, de mogelijkheid om verschillende onderdelen in te stellen:
 

Ik open daar nog even apart Browser Integratie en daar blijkt dat Avast! ook reclame kan blokkeren!
De Security plugin moet altijd geïnstalleerd zijn, want die zorgt ervoor dat je veilig surft!
Zoals je ziet kun je ook aangeven dat een browser altijd in de sandbox geopend moet worden. Je kunt hiervoor
natuurlijk ook een tweede geïnstalleerde browser gebruiken.
Standaard surfen in de sandbox is zo gek nog niet, want de meeste besmettingen
vinden tegenwoordig plaats door het bezoeken van ( ook gehackte) sites met malware!

Een keer in de maand levert Avast! een veiligheidsrapport met gegevens. Ik heb het hieronder gezet om te laten zien
dat Premier zijn werk keurig deed gedurende een paar dagen. Om testen heb ik wel wat gevaarlijker digitaal ‘geleefd’

Met generatie 8 van hun antivirussoftware levert Avast! dus vernieuwende en gebruiksvriendelijke programma’s, die nog steeds weinig geheugen gebruiken
en de computer niet nodeloos vertragen. Dus ook prima geschikt voor wat oudere beestjes!  En a
anbevolen voor zowel ervaren als onervaren computergebruikers!
Avast! was al gecertificeerd door de belangrijkste testlaboratoria, maar ik ben heel benieuwd wat de nieuwe technologie nog extra gaat opleveren en of ze hiermee G Data
en BitDefender zullen gaan onttronen!  
Toch een minpunt, het prijsbeleid is vreemd en kan nadelig uitvallen als je niet oppast. Als je Premier online koopt betaal je veel te veel in vergelijking met de concurrentie.
Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te houden, bestel altijd via de Market in een geïnstalleerde Avast! Free Antivirus, dan kost Premier maar 39,99 Euro voor 3 pc’s / 1 jaar en dat scheelt 50 %
met een andere procedure. Bij verlenging kan het ook voordeliger zijn om het product te verwijderen en dan via een geïnstalleerde  gratis versie opnieuw te kopen!

Wil je ook je ook uitgebreide testresultaten vergelijken dan kun je hier terecht:
AV-Comparatives
AV-test.org
Virus Bulletin Rap results

Meer informatie op de Nederlandse Avast! pagina en op dit blog


PC-rubriek de Monitor – maart 2013 – review Avast! 8 Premier  

Geen opmerkingen: