maandag 20 november 2017

Onbeperkt in wolken in Noorwegen met Jottacloud


review update 27-11-2017:
Goed nieuws, Jottacloud wordt in Nederland voortaan geleverd door LiveSchijf.com met Nederlandstalige helpdesk en dezelfde tarieven als in Noorwegen! Je vindt daar meer informatie en hulp.
Opslag, back-up, samenwerken en delen in de zogenaamde cloud, hip en handig en er zijn genoeg aanbieders voor bedrijven en particulieren waar je terecht kunt.
Vaak zijn dit grote buitenlandse / Amerikaanse bedrijven zoals Google, Microsoft, Amazon en aanbieders als
SkyDrive, Dropbox and iCloud.
En dan gaat er bij mij meteen een rood waarschuwingslampje branden:
moet ik bezorgd zijn over mijn privacy en wie kan kijkt er meekijken...
Terecht of niet, er gaat niets boven volledige zekerheid en als die er niet is, kunnen we er in ieder geval naar streven toch?
ComputerIDEE legt uit!

Daarom ben ik in de wolken gegaan in Noorwegen bij Jottacloud.
Waarom? Het is daar op de eerste plaats veilig onder hun strenge privacywetgeving!
En Jottacloud kan automatisch back-ups maken van de data op al
mijn apparaten en al die bestanden kan ik van daaruit dan ook benaderen. Ik hoef dus geen externe harddisks meer te kopen voor mijn groeiende verzameling documenten, foto’s, video’s en muziek ( inmiddels richting 3 Terabyte)
Ook nooit meer ruimte tekort want Jottacloud biedt onbeperkte opslag.
Bestanden in Jottacloud kan ik ook delen via openbare links of mappen / folders.
Het is wel van belang om als gebruiker het verschil tussen synchronisatie en backup te kennen.
Je kunt mappen / folders kiezen voor een backup op Jottacloud en veranderingen daarin zoals bestanden bewerken, toevoegen en wissen, worden dan op de achtergrond ook online in de cloud bijgehouden:
(klik op de afbeeldingen in deze review om deze beter te kunnen bekijken)

Op de afbeelding een aantal mappen waarvan een back-up gemaakt is en die bijgehouden worden op Jottacloud.
Ik heb net de map MUSIC toegevoegd en die wordt gescand en daarna geüpload naar Noorwegen. Synchronisatie vindt plaats via en in 1 standaard folder genaamd Jottacloud die op alle apparaten wordt toegevoegd en de inhoud van die folder wordt daar naar gekopieerd en gesynchroniseerd.
Handig om samen te werken en voor die bestanden en gegevens die je op alle je apparaten direct beschikbaar wilt hebben. Maak die folder / map echter niet te groot, want dan loop je kans dat je smartphone of tablet vol komt te zitten!
Samenwerken met vrienden, familie en collega's kun je door de synchronisatiefolder of een sub-map/folder daarvan te delen door mensen per email uit te nodigen:

Via een mailuitnodiging wordt de folder naar de computer van ontvanger(s) gedownload en worden alle veranderingen naar mij en leden gesynchroniseerd. Die moeten dan wel een Jotta-account hebben of aanmaken, maar dat kan ook gratis (5 GB opslag)

Nog een manier om data op te slaan is Archive, In dit onderdeel kun je bestanden, foto's en video's archiveren om ruimte op je computer vrij te maken. Naast de manier beschreven onder de link, kun je ook gewoon een map maken en er bestanden in slepen:

Hier staat een en ander keurig op een rijtje.
Jottacloud Photos is inbegrepen bij elke account. Hierin wordt een backup gemaakt van alle foto's op elk in Jottacloud geregistreerd apparaat in originele resolutie, dus niet afgeknepen zoals bij Google Foto's! Ze worden weergegeven via een tijdlijn:
Op deze schermafbeelding van mijn desktop zie je dat ik vandaag 2 foto's uit de krant heb genomen met mijn smartphone en gisteren met mijn camera op de winter sale van de Daf Club was. Die foto's zie omdat ze al van het geheugenkaartje op mijn harde schijf van mijn desktop gezet heb.
De app op mijn telefoon ziet er overigens ook zo uit en je kunt kiezen welke mappen naar Jottacloud geüpload en bijgehouden worden.
Je kunt foto's ook in albums zetten en per locatie bekijken ( als deze in de foto opgeslagen werden)Je kunt een album of foto natuurlijk delen via Facebook en Twitter of de link sturen.
Voor bloggers zou een JPG-link en inbedden met (HTML)code overigens ook handig zijn!
Wat ik als fotograaf niet leuk vind, is dat bezoekers mijn foto's altijd kunnen downloaden!
Ik gebruik Jottacloud daarom op dit moment, wat fotografie betreft, alleen als back-up en om foto's te laten zien en verstrekken aan mensen en (sociale) organisaties / bedrijven voor wie ik de betreffende foto's speciaal gemaakt heb.
Wat ik dus mis, is de mogelijkheid om downloadrechten voor gedeelde mappen, bestanden, albums en foto's in te stellen.
Dus Jottacloud, daarmee zul je veel meer (betalende) gebruikers kunnen trekken ;-)
Nog een opmerking als fotograaf: het is niet logisch en effectief dat de weergave van een foto wel informatie als bestandsnaam, grootte en locatie kan weergeven en niet de titel en beschrijving (met eventueel een link), want die zijn toch van belang voor mijzelf en de kijker? Als een foto's gedownload wordt, zijn alle ingesloten EXIF-gegevens overigens wel weer beschikbaar.Ook even een dik compliment: Jottacloud slaat ook RAW-bestanden op en geeft deze weer en Jottacloud Photos ondersteunt Chromecast!
Nu we het over weergeven hebben, foto en videos kunnen worden bekeken, het duurt wel lang voordat grote videobestanden zijn ingelezen. Maar het zou de functionaliteit enorm vergroten als men meer viewers inbouwt voor bijvoorbeeld Officetoepassingen en PDF en als je audiobestanden zou kunnen afspelen.
Met een paar aanpassingen zou Jottacloud het ideale platform zijn voor back-up, samenwerken, bekijken, delen, raadplegen en fotografie!
Maar zoals het nu al is, zou ik het niet meer willen missen en het is nog eens betaalbaar ook, want voor 75 Euro per jaar + 2 gratis maanden krijg je onbeperkte opslag!
Voor ik het vergeet, men heeft ook een aanbod voor bedrijven.
Hieronder nog wat nuttige videoclips en screenshots en wil je zelf in de wolken zijn, probeer dan zeker een gratis account!THUMBNAIL VIEW een van de twee beschikbare weergaven, het zou handig zijn als je de thumbnails groter kunt maken!

de andere:  LIST VIEW, het zou handig zijn als je de thumbnails groter kunt maken!
SEARCH: zoeken in alle data is ook mogelijk, maar alleen de bestandsnaam wordt hierbij onder de loep genomen. Jammer dat, zoals al eerder opgemerkt, titel en beschrijving van foto's niet weergeven worden en dat daar niet in gezocht kan worden!

Onder SHARED FILES kun je zien welke mappen en bestanden je al gedeeld hebt.


je kunt direct hulp vragen en tussen 9 en 17.00 uur op werkdagen, krijg je meestal snel antwoord!


review Jottacloud door PC-rubriek de Monitor - ©Frans van Beers november 20172 opmerkingen:

Dave Philippi zei

Jottacloud wordt in Nederland geleverd door LiveSchijf.com. Nederlandse helpdesk en facturatie van de vertrouwde Jottacloud dienst. https://www.liveschijf.com

Frans van Beers zei

Daar kwam ik gisteren ook achter Dave, tegen de zelfde tarieven als in Noorwegen gelden :-) Hadden ze me daar wel even op kunnen wijzen....