woensdag 24 januari 2018

Jottacloud Photos review

Eerder schreef ik al over de ideale onbeperkte cloudopslag Jottacloud in Noorwegen en in dat artikel kwam ook al het onderdeel Jottacloud Photos aan bod.
De Jottacloud Photo app voor smartphone is net vernieuwd en vervangt voortaan de twee oude apps Photos & Jottacloud en daarom hier even extra aandacht voor de Android-versie van de nieuwe gecombineerde app!

(klik op de foto's in dit artikel voor grote versie)
De app start met een weergave van in de cloud opgeslagen foto's en video's. Het paarse tijdvak kun je naar boven en onder slepen om razendsnel chronologisch door je digitale foto/videoleven te scrollen.
Laten we eens een foto openen door er op te klikken (PC) of tikken (touchscreen of app):

Rechtsboven zie ik dan het CAST- symbooltje. Ik heb geen zogenaamde smart-tv, maar ik heb er een Google Chromecast (39 Euro) aan gehangen en kan nu mijn foto's, albums en video's in de Jottacloud op mijn tv bekijken!
Onder zie je symbooltjes om te delen via apps en sociale media; een link naar het bestand op het klembord te zetten om die vervolgens ergens in te plakken; de foto aan een bestaand of nieuw album toe te voegen en informatie op te vragen. (helaas nog geen titel en beschrijving, wel technische gegevens en locatie)
Je kunt vanuit het vorige FOTO'S startscherm ook meteen naar je ALBUMS en daar zien welke je al gedeeld hebt. Ook worden foto's automatisch gerangschikt op locatie voor zover deze bij de foto was opgenomen natuurlijk:


We lopen de rest van de interface op het STARTSCHERM even door en beginnen dan links met een tik op menubalkjes linksboven en dan zien we dit
BESTANDEN voert je naar alles wat van jouw verschillende apparaten (smartphones, tablets, PC's, MAC's) gesynchroniseerd, geback-upt, gearchiveerd en gedeeld is. (lees het vorige artikel voor uitleg) Je kunt hier ook zoeken via het vergrootglas en daarbij wordt je hele cloudopslag doorzocht.
 

hierboven GESYNCHRONISEERD met de synchronisatiemap die op elk apparaat dezelfde inhoud heeft en dus bedoeld is om samen te werken of vanaf elk apparaat te kunnen bewerken.
Hieronder GEBACK-UPT met alle apparaten waarvan een backup in de cloud gemaakt is. Op dit moment een desktop, laptop en twee smartphones:

Als je op een apparaat tikt of klikt, kun je alle mappen en inhoud bekijken waarvan een backup in de cloud gemaakt is.
Dan het ARCHIEF waarin bestanden en mappen gearchiveerd kunnen worden om ruimte op je apparaten vrij te maken:

Het groene schakeltje geeft aan dat een map gedeeld is, in dit geval zijn dat fotoreportages.
Alles dat al ooit gedeeld is, kun je overigens meteen zien bij GEDEELD, het laatste onderdeel van Menu/bestanden:
Verder vind je onder het MENU nog de PRULLENBAK waar gewiste bestanden voor de zekerheid nog 30 dagen bewaard worden en RUIMTE VRIJMAKEN waarmee je lokale versies van foto's en video's, die al (in originele resolutie!) in de Jotta cloud staan, kunt wissen om soms flink ruimte te besparen. Hierbij worden mogelijk wel ook mediabestanden in Whatsapp(berichten) gewist, omdat die lokaal bewaard worden en niet op een server! Onder INSTELLINGEN/APPARAATMAPPEN kun je aanvinken van welke apps/mappen een backup op Jottacloud gemaakt wordt, dus daar kun je dat eventueel voor Whatsapp uitzetten.


Verder kun je onder MENU direct hulp vragen, Engelstalig of je moet goed Noors schrijven, via PRAAT MET ONS:

Maar bij LiveSchijf kun je ook terecht met Nederlandstalige support!
Als laatste vind je er de INSTELLINGEN:Eindconclusie: een prima en nuttige app en twee vliegen in een klap die, in tegenstelling tot Google Foto's (in onbeperkte opslagmodus) in originele resolutie uploadt en ook RAW-bestanden ondersteunt en dat komt niet of zelden voor in de cloud!
Dus ook een perfect en betaalbaar platform voor (professionele) fotografen.
Je kunt een opdrachtgever, klant, familie, vrienden en kennissen zo een link naar een foto, map of album sturen of dit delen op sociale media.
Maar zo als de zaken er nu voor staan kan het materiaal dan ook meteen gedownload worden!
Het is dus wachten op instelbare downloadrechten per gedeelde link en dan is Jottacloud niet alleen de perfecte cloudoplossing voor backup/archief, maar wat mij betreft ook voor fotografie en delen en posten op sociale media!
Ik gebruik het nu als standaard backup oplossing voor al mijn apparaten, waaronder meer dan 120.000 foto's en een grote muziekbibliotheek.
Een voorbeeld hoe leuk en praktisch het werkt: ik heb heel veel oude video-opnames op VHS-banden van familie, vakanties samen en Eindhoven en omgeving. De oudste zijn bijna 30 jaar geleden door mijn vader opgenomen, toen de eerste Sony consumenten videocamera's op de markt kwamen. Ik ben ze nu aan het digitaliseren en zet ze in een ARCHIEF op Jottacloud. Zowel het van de VHS-videorecorder binnengehaalde (capture) MPG-videobestand en de daarvan in een video-editor bewerkte MP4 om die te laten zien en te delen met familie, vrienden en andere geĂ¯nteresseerden. De ontvanger kan via de link de opname prima bekijken op Jottacloud en downloaden. (ook hier zouden overigens instelbare downloadrechten wat mij betreft zeer gewenst zijn!)
Een gratis account biedt 5 GB opslagruimte en onbeperkt opslaan, backup, archiveren en delen voor al je apparaten kost €7,50 per maand of €75 per jaar met 2 maanden gratis.
Meer Lezen 


review Jottacloud Photos * PC-rubriek de Monitor * januari 2018
 
 

Geen opmerkingen: