maandag 14 februari 2011

Computers verdwijnen...leve de tablets en smartphones

Apple-baas Steve Jobs had jaren geleden al een mooie vergelijking: een computer is als een vrachtwagen. Hij blijft nodig voor het zware werk, maar er zijn veel meer auto's op de weg.
Met die auto's bedoelde hij de Smartphones, Ipads, tablets....kleinere PC's maar voor de meeste doeleinden van eindconsumenten net zo geschikt als de PC. En waarom met een vrachtwagen van A naar B rijden als dat ook met een personenauto kan?

Het afgelopen kwartaal zijn er wereldwijd dan ook voor het eerst meer Smartphones en tablet PC's verkocht dan PC's, namelijk 101 miljoen smartphones, 9 miljoen tablet PC's (waarvan 7 miljoen Ipads) tegen 92 miljoen PC's. De tablet-pc staat op de vooravvond van een explosieve groei. Een gruwelijke prijsdaling door een enorme concurrentieslag zit er nl aan te komen. Uiteindelijk voorspel ik dat de tablet PCs zelfs (zo goed als) gratis gaan worden. Het is nl. hetzelfde principe als de Senseo-cups; de printer-cartridge. Niet op het apparaat zelf, maar op de benodigde spullen om van de apparaten gebruik te maken wordt verdient. E-books, applicaties, telefoonverbindingen....dat is waar aan verdient wordt bij Smartphones en tablets.

De samenwerking tussen Nokia en Microsoft valt dan ook uiteraard geheel in dit licht te zien. Het Mobile World Congress die morgen in Barcelona begint, en met 50.000 een van de grootste Telecom beurzen is, gaat dan ook helemaal niet meer over mobile telefoons, maar over besturingssystemen, android, computers, tablets etcetera. We staan aan de vooravond van een nieuwe revolutie. Reputaties sneuvelen en anderen staan op. Een survival of the fittest, en wie past zich het beste aan? Spannend!

Geen opmerkingen: