maandag 14 februari 2011

Mens vs Computer....wie kan het beste quizzen?


Ruim 10 jaar nadat schaakcomputer Deep Blue van IBM een overwinning boekte op toenmalig wereldkampioen Gary Kasparov dreigt de computer een nieuwe nederlaag te geven aan de mensheid. IBM computer Watson neemt het in de fameuze Amerikaanse quiz Jeopardy (die quiz waarbij mensen het antwoord moeten geven in vragende zin (Who is....)) op tegen menselijke tegenstanders. Deze 2 tegenstanders zijn de beste deelnemers van de laatste 10 jaar, dus als Watson hen weet te verslaan is hij de beste Jeaopardy speler ter wereld.

In Jeopardy moeten de deelnemers vragen beantwoorden over vele verschillende categorieen, zoals Nieuws, Politiek, Geschiedenis en Sport. Ook moeten ze spelletjes zoals rebussen oplossen.

Op zich is het logisch dat een computer miljoenen feitjes in een database kan opslaan. Het probleem voor Watson zal echter zijn de vragen te begrijpen. Daarvoor zal hij de context moeten begrijpen en vaak wordt de vraag gesteld middels dubbelzinnigheden. IBM heeft met 10 personen jarenlang aan Watson gewerkt. De prijs voor de winnaar is 1 miljoen dollar.

Morgenavond Amerikaanse tijd barst de strijd los...kunnen we de PC de baas blijven?

1 opmerking:

mihai martoiu ticu zei

de mens wordt langzamerhand overbodig.