zondag 8 juni 2008

IBM Lotus Symphony

IBM Lotus Symphony stevige concurrent voor Open Office.org!(klik hier voor de laatste bijgewerkte versie van dit artikel!)

Hij is uit, de eerste officiële versie van de gratis office suite van IBM.
Gebaseerd op de broncode van Open Office.org, maar met een geheel eigen stijl en aankleding.
En ook in het Nederlands beschikbaar.

Zoals je ziet, kun je tekstverwerken, spreadsheets en presentaties maken, maar ontbreekt een database en een tekenprogramma.
Lotus Symphony ondersteunt het Microsoft Office en het Open Document Formaat en exporteert ook naar PDF met instelbare kwaliteit voor schermweergave, printer of drukwerk.
Hyperlinks blijven dan keurig in tact, ook als ze aan een afbeelding gekoppeld zijn!
De interface zit er fris uit en is erg gebruiksvriendelijk en dat geeft Symphony meteen een voorsprong op Open Office.org.
Rechts in beeld van de interface (zie schermafbeeldingen hieronder) een zogenaamd Flankbalk Venster, in dit geval voor teksteigenschappen, maar de inhoud past zich aan aan de te verrichten taak. Dus altijd het juiste gereedschap bij de hand en dat werkt heerlijk!
Met F5 open je de Navigator die een overzicht van alle verschillende delen en objecten van een document geeft en waarmee je razendsnel daarheen kunt gaan.
Het centrale openingsvenster van de suite geeft onder meer via tabs toegang tot geopende documenten of webpagina's als je tenminste de ingebouwde browser gebruikt.
De functionaliteit van Symphony kan uitgebreid worden met plugins en in de online Gallery kun je gratis clipart en sjablonen downloaden.
Ik heb dit stukje met IBM Lotus Symphony gemaakt en op grond van deze korte kennismaking zit Open Office.org wat tekstverwerken betreft meteen al op de reservebank!
Mijn advies: probeer deze suite uit en test zelf of hij voldoet voor zakelijk en/of privégebruik.
Ik denk dat hij hoge ogen gaat gooien!

Klik hier om te downloaden.
Kies het juiste besturingssysteem en taal.
Selecteer op de volgende pagina het Setup-bestand en het Language pack.
En vervolgens kun je via de Download Director of gewoon zoals gebruikelijk via je browser de bestanden downloaden.
Klik hier voor de installatiehandleiding.


Het taalpakket installeren:
1) Start Lotus Symphony
2) kies BESTAND/TOEPASSING/INSTALLEREN
3) kies ZOEKEN NAAR NIEUW TE INSTALLEREN FUNCTIES
4) klik op ZIP/JAR-LOCATIE TOEVOEGEN

5) ga naar de map waarin je het taalbestand gedownload hebt. Selecteer het bestand, klik vervolgens op OPENEN, OK en VOLTOOIEN
6) Selecteer in het volgende venster alle functies die voorkomen in het zipbestand. Klik op VOLGENDE, ga akkoord met de voorwaarden en klik weer op VOLGENDE
7) klik in het venster Samenvatting op VOLTOOIEN om de installatie af te ronden.
8) start Symphony opnieuw op.
Het installeren van andere Add-ins gebeurt op de zelfde manier als hierboven beschreven.klik op afbeelding voor site! Op de volgende pagina's staan enkele schermafbeeldingen


het openingsvenster met een webpagina, de twee andere geopende documenten zijn via de tabs direct te openen.de interface van de tekstverwerkerde interface van een Presentatieeen voorbeeld van een gratis sjabloon voor de tehstverwerker
gratis sjabloon geopend in de spreadsheet


uitgebreide Nederlandstalige hulp!


de Navigator, op elk moment op te roepen met F5twee geopende Flankbalk Vensters, kunnen naar wens al dan niet weergegeven worden in documenten.


Technorati Tags ,

Geen opmerkingen: