maandag 21 juni 2010

(Grote) bestanden delen, mailen en bewaren

Ik zie nog steeds veel mensen moeilijk doen om vakantiefoto's naar elkaar te mailen. Klunsen die elkaar dan 30 mailtjes sturen met ieder 2 foto's om de e-mail niet te groot te laten worden. Dat kan toch veel gemakkelijker!

  Zelf zweer ik al vele jaren bij YouSendIt, die een van de eerste was. YouSendit is gewoon een server waar je je bestand tijdelijk opslaat. Je stuurt via YouSendit gewoon de locatie van iemand toe en die kan het vanaf daar downloaden. Zelfs dit proces is geautomatiseerd...eigenlijk hoef je alleen het e-mail adres van de ontvanger in te voeren en het bestand te selecteren dat je wilt versturen en deze persoon ontvangt een downloadlink. Uiteraard heb je een gratis versie en een betaalde versie. Met de betaalde versie kun je tot 100MB verzenden. Enige nadeel is dat je maar 1 bestand tegelijk kunt verzenden, zodat je bestanden meestal eerst moet Zippen (of WinRar, tegenwoordig steeds vaker gebruikt). Maar ja, er zijn meer dan genoeg van dit soort tools...type in Google maar eens "send large files" in.

  Een ander probleem is dat je al je foto's, video's etc kwijt kunt raken en dat is wel het laatste wat je wilt. Ook al maak je een backup, wat bijvoorbeeld als je huis afbrand? Wil je liever niet aan denken, maar toch. We kunnen toch allemaal het onderzoek van jaren geleden herinneren waarin werd gevraagd: wat zou je meenemen uit je brandende huis? Op 1 stond... de fotoboeken. Daarom slaan tegenwoordig veel mensen hun bestanden online op bij een bedrijf/service...digitale kluisjes noemen we dat (voor privegebruik, ook bedrijven maken hier gebruik van, maar dan gaat het uiteraard om veel meer en zwaardere bestanden). Ook hiervoor vele mogelijkheden. Computer!Totaal maakte enige tijd geleden een vergelijkende test...deel 1 deel 2. SecuMap is volgens hen de beste.

  Deze kluisjes kun je vaak weer met een password openstellen voor anderen, en op deze manier geef je ze eigenlijk toegang tot een gedeelte van jouw online opgeslagen mappen. Op deze manier kun je dus ook zware bestanden bij anderen krijgen...en zo is de cirkel van dit artikeltje weer rond....

Posted via email from pc-rubriek de Monitor

2 opmerkingen:

Frans blogt zei

als je een hotmail / live mailadres hebt kun je om bestanden en foto's op te slaan en te delen ook de Livedienst SKYDRIVE gebruiken met maar liefst 25 Gigabyte aan ruimte. Je kunt daar mappen en bestanden beveiligen tegen inzage. Als voorbeeld een foto's van 4.4 mb
Frans
http://cid-e4d34075620ba935.office.live.com/self.aspx/.Public/P1020233.JPG

mihai zei

Je kan tegenwoordig op veel plekken je bestanden delen, zoals bij skydrive (ook direct van je pc in de verkenner benaderbaar), dropbox, filebox en anderen.

Wat ik niet heb begrepen uit het artikel van Computer!Totaal is wat is het voordeel van die dingen die zij getest hebben? Je kunt bijvoorbeeld bij Crashplan je hele pc online backkuppen voor $54 per jaar (of de hele familie voor $100). En als je geen geld hebt, kan je Crashplan gratis gebruiken om back-ups bij je vrienden/familie te maken. Je kunt dus een deel van je harde schijf beschikbaar stellen voor je vrienden en zij kunnen hetzelfde doen.