zondag 10 oktober 2010

Doe je mee met 3D?

Hoewel al in 1922 de eerste film in 3D (The Power of Love) werd vertoond, lijkt pas de laatste jaren 3D een echte doorbraak te maken. Hoe werkt 3D nu eigenlijk en wat heb je er voor nodig.

Diepte wordt gemaakt doordat je rechter en linker oog de beelden net iets anders zien en je hersenen van beide beelden 1 maken, waarbij diepte ontstaat. Daarom zijn 3D-films altijd vanuit 2 camerapunten gemaakt en komen er per seconde dan ook 2 keer zo veel beelden binnen dan bij een 2D film. Je hersenen kunnen op 2 manieren het beeld scheiden en vervolgens weer samenvoegen: 1) Het bekende rood-blauw brilletje. De makers doen een rode en blauwe filter over de verschillende camera’s, waardoor je met het ene oog alleen de ene camera ziet en met het andere alleen het andere. 2) De moderne 3D beeld die eigenlijk supersnel, zonder dat je het ziet, wisselt van de ene camera naar de andere. Hoe 3D precies werkt vind je in dit artikel van de consumentenbond.

Wat heb je nodig?
In de bioscoop worden sinds de film Avatar steeds meer films in 3D getoond, maar al wat je doen hoeft te doen is te gaan zitten en te kijken door het ter plekke geleverde brilletje. Maar wat heb je nodig om thuis 3D te kunnen bekijken?

Beeldscherm
Het begint uiteraard allemaal met een 3D beeldscherm. Bijna alle grote merken hebben er een, zoals Sony, Samsung, Philips en Panasonic . De prijzen verschillen nogal sterk, maar een kleine 2.000 euro moet je toch minimaal wel op rekenen

3D Bril
Bij veel beeldschermen wordt een 3D bril meegeleverd. Anders moet je er een kopen. Ga gus niet voor het goedkope plastic rood-blauw brilletje, maar een echte merkbril, ook al ben je hier gauw tussen de 40 en 150 euro voor kwijt.

Blu-Ray speler
Ook je Blu-Ray speler moet 3D beelden aankunnen…

3D Camera
Zelf opnemen in 3D kan ook al. Hoewl zover ik weet de Panasonic HDC-SDT 750 de eerste camera voor consumenten(prijs) is die 3D kan filmen. Hierbij zet je eigenlijk een aparte lens op de camera. De camera kan dus 2D en 3D filmen. Prijzig istie nog wel…rond de 1200 euro.

Videobewerken
Wil je ook nog videobewerken? Momenteel kan alleen het videobewerkingspakket Magix Video deluxe Plus 3D videobewerking aan. Dit pakket kost 100 euro

Conclusie: supermooi is het wel om te zien die 3D-beelden. Een echte doorbraak voor 3D is zeer nabij, maar de meeste mensen zullen toch nog wel even wachten tot de prijzen behoorlijk gezakt zijn.

Pieter

Geen opmerkingen: