donderdag 7 februari 2013

Foto- en videobewerking met Corel: PaintShop Pro X5 Ultimate en VideoStudio Pro X5 Ultimate

De Canadese software ontwikkelaar Corel bracht in 1989 de eerste versie van hun grafische ontwerpprogramma CorelDRAW op de markt.
Maar ze zijn ook bekend geworden als redder van WordPerfect en dat brengen ze nog steeds als Engelstalige Office Suite uit.
Ook hebben ze van Jasc op een gegeven moment de fotobewerker PaintShop Pro overgenomen.
oud en nieuw: een scan van een artikel over versie 7 uit 2002 geopend in de laatste versie X5 van Corel PaintShop Pro.  Ik gebruik het al jaren! (klik hier voor grote afbeelding)
En dat gold ook voor ontwikkelaar van video- en fotosoftware Ulead.
Slimme acquisities dus om daarna zelf de software door te ontwikkelen en als eigen merk op de markt te brengen of onder de originele naam aan te bieden zoals de vorige keer besproken suite van Roxio (nu ook van Corel)
Uit het hele huidige aanbod nemen we deze keer een kijkje in Paintshop Pro X5 Ultimate en VideoStudio Pro X5 Ultimate, die alles bieden voor uitgebreide foto- en videobewerking.
Als Engelstalige multimedia suite heeft Corel de gewone uitvoering van deze twee programma’s samengevoegd in Photo Video Suite X5, maar deze is in het Nederlands niet beschikbaar.
Daarvoor kun je kiezen uit de gewone X5 of de Ultimate versies van PaintShop Pro en VideoStudio
Paintshop Pro X5 Ultimate
In het artikel over de vorige versie staat al veel informatie en kun je lezen waarom ik al jaren dit programma kies in plaats van duurdere Adobe software.
In X5 is zijn wederom een aantal functies verbeterd en toegevoegd, zoals je kunt zien in het onderstaande versie-overzicht. Die en veel meer andere informatie kun je ook op je gemak lezen in de online help. (klik op afb. voor grote versie)
De interface: BEHEER met links de tab VERZAMELINGEN en COMPUTER  Er is nu een foto in de map AFWERKEN geopend en die is in het midden zichtbaar. Onderaan is de FILMSTRIP zichtbaar om snel te kunnen schakelen tussen foto’s. Op de foto heb ik een van de nieuwe KANT-EN-KLARE EFFECTEN toegepast: ZW ZWAAR.
Corel software is al compleet uitgevoerd, maar bij de Ultimate edities krijg je nog een extra portie toegevoegde waarde:
- NIK COLOR EFEX PRO 3, een grote verzameling professionele filters en effecten (info)  
het opleukpakket voor portretten REALLUSION FACEFILTER STUDIO 2
en een collectie met afbeeldingen, penseelpakketten en texturen.
Meer informatie en prijzen: productpagina met overzicht, functies, 30 dagen testversie en de productvideo:


Het product wordt verkocht  met een 30 dagen geld terug garantie.
Een minpunt:sommige functies werken traag en dat merk je zeker op oude computers!

Corel VideoStudio Pro X5 Ultimate
Een programma om video te bewerken moet voor mij aan een aantal eisen voldoen, ik noem er een paar:
* ik moet ook filmpjes kunnen binnenhalen van externe apparaten als camera’s, recorders en (oudere)(digitale) videocamera’s  
*
het moet gebruiksvriendelijk zijn en een heldere interface hebben
* genoeg mogelijkheden bieden om leuke films te maken, zonder dat je horendol wordt
* eenvoudig dvd’s branden met menu’s en hoofdstukken
* ondersteuning van nieuwe en oude videoformaten
* export, conversie en delen naar sociale media en smart phones.
VideoStudio voldoet daaraan prima, bekijk maar eens het onderstaande functieoverzicht en de startershandleiding. En als je het naadje van de koud wilt weten, de complete gebruikershandleiding staat onlineOok voor VideoStudio is een productvideo beschikbaar.
Ik heb ook even nog wat schermafbeeldingen gemaakt van de interface (klik op afb. voor grote versie)


de eerste stap VASTLEGGEN: je kunt zelfs schermfilmpjes opnemen! Maar natuurlijk ook van videocamera en externe apparaten binnenhalen.


de tweede stap BEWERKEN, ik heb hier TITEL geopend om deze toe te voegen aan het project.

het toevoegen van overgangen is een fluitje van een cent: je sleept die gewoon tussen de filmpjes in de STORYBOARDWEERGAVE onderin.


Als je helemaal klaar bent met bewerken, is BEWERKEN de laatste fase in het maken van een film: Corel VideoStudio X5 biedt hiervoor genoeg  mogelijkheden.  Er is een ruime keuze voor uploaden naar sociale media en het Internet: Vimeo, YouTube, Facebook en Flickr!
En zoals je op de schermafbeeldingen kunt zien, werk je in een gebruiksvriendelijke en overzichtelijk interface! Ook voor VideoStudio X5 Ultimate  is een 30 dagen testversie beschikbaar en geldt een 30 dagen geld terug garantie. Meer informatie en prijzen op de productpagina.
Dus wat let je om deze programma's zelf eens uit te testen, ik beveel ze graag aan vanwege de mogelijkheden en het gebruiksgemak! 


*******************************************************************************************************************************

PC-RUBRIEK DE MONITOR - februari 2013 - review PaintShop Pro X5 Ultimate en review VideoStudio Pro X5 Ultimate
 

 

 
  

Geen opmerkingen: