woensdag 18 januari 2012

Balabolka spreekt tot U!

Balabolka is a Text-To-Speech (TTS) program. All computer voices installed on your system are available to Balabolka. The on-screen text can be saved as a WAV, MP3, MP4, OGG or WMA file. The program can read the clipboard content, view the text from CHM, DjVu, DOC, EPUB, FB2, HTML, ODT, PDF and RTF files, customize font and background colour, control reading from the system tray or by the global hotkeys.
The program uses various versions of Microsoft Speech API (SAPI); it allows to alter a voice's parameters, including rate and pitch. The user can apply a special substitution list to improve the quality of the voice's articulation. This feature is useful when you want to change the spelling of words. The rules for the pronunciation correction use the syntax of regular expressions.
Balabolka can save the synchronized text in external LRC files or in MP3 tags inside the audio files. When an audio file is played with players on a computer or on modern digital audio players, the text is displayed synchronously (at the same way, as lyrics for songs).
lijkt me me een nuttig programma voor en voor gerbuik bij sommige lichamelijke beperkingen!
Zie ook:
http://goo.gl/02wrg
http://www.eduvip.nl/balabolka/

Internetveiligheid: Herken Phishing! (Consumentenbond) - YouTube


dinsdag 17 januari 2012

Beste Internet Security met G Data 2012!

GDATALogo2008_RGBimageimage

Men neme twee goede Europese scanmodules, namelijk die van BitDefender en Avast, zorgt ervoor dat die twee samenwerken,
voegt een flinke portie aanvullende technologie en een wolkje cloud toe en wat krijg je dan?
De beste antimalware/antivirusscanner en het beste beveiligingspakket!
G Data werd het beste getest in Computer! Totaal, maar het haalt ook voortdurend topscores bij bekende testinstituten als AV-comparatives, AV-test.org en Virus Bulletin
Bepalend voor de kwaliteit van een antimalware-product is de mate van bescherming en detectie en of het infecties opruimt, maar voor de juiste keuze zijn ook andere factoren als gebruiksgemak, systeembelasting, prijs, taal en support van belang. Dus laten we daar ook eens naar kijken.
Het gebruiksgemak is dik in orde met een nieuwe, eenvoudige en overzichtelijke interface, standaard instellingen die goed beschermen en een firewall die niet zeurt.
In principe heb je er geen omkijken naar, tenzij je als gevorderde gebruiker alles zelf wilt instellen en de de firewall wilt afregelen!
Tijdens de installatie kun je aanvinken dat elk uur op updates van de virusdatabase gecontroleerd wordt, dus daar hoef je ook niet op te letten.
image
de overzichtelijke interface van G Data InternetSecurity 2012

Meer over instellingen kun je zien in de onderstaande Videoworkshop van Clickx over G Data Antivirus:

Clickx Video Workshop: Je computer beschermen met G Data AntiVirus 2012

image

Een firewall die de gebruiker niet lastig valt met meldingen en pop ups  en zijn werk netjes en effectief op de achtergrond doet!

Nog een staaltje gebruiksvriendelijkheid: Idle Scan: Viruscontrole bij inactiviteit van de gebruiker en het systeem.
G Data start dan zijn screensaver en gaat het systeem scannen. Als je een toets of de muis aanraakt, keer je terug naar waar je mee bezig was.
Het programma onthoudt waar het gebleven is en gaat de volgende keer daar verder.
Als alle bestanden gecontroleerd zijn, wordt een weekje rust ingepland.
Eigenlijk hoef je dus geen systeemscans meer te plannen, zolang je af en toe eens pauze neemt Knipogende emoticon 
image

Met de standaardinstellingen zal G Data altijd vragen welke actie ondernomen moet worden als er malware gevonden wordt.
Dat zou ik zo laten staan, want dat is veel veiliger.
Zo voorkom je, in het geval van een valse melding, dat bijvoorbeeld een belangrijk Windowsbestand meteen in quarantaine geplaats wordt
en zo Windows plat mept! Komt wel eens voor bij andere producten!
G Data houdt trouwens keurig alles bij in een overzichtelijk logboek:
 
image 

Je zou verwachten dat de systeembelasting fors is door het gebruik van twee virusscanners, maar dat valt mee.
G Data is niet de snelste van alle producten, maar een moderne computer zal niet veel in snelheid belemmerd worden als hij InternetSecurity of TotalSecurity draait.
Er is zelfs flinke verbetering geboekt vergeleken met de vorige versies. 
Mijn Netbookje trok het niet, maar dat heeft ook maar 1 GB werkgeheugen en dat is de minimum eis voor  G Data InternetSecurity op Windows 7.
Je kunt eventueel wel een van de virusengines uitschakelen en dan zou ik kiezen voor die van Bitdefender als het gaat om het beperken van het geheugengebruik.
Technologie
Naast de al genoemde dubbele scanengine en de stille firewall worden de uitstekende detectie en bescherming worden ook bereikt door het toevoegen van slimme technologie:
image

Zo is bijvoorbeeld de proactieve beveiliging tegen ‘online-banking-trojanen’ in eigen huis ontwikkeld.
Deze malware kan zich nestelen in het onversleutelde gedeelte van de connectie tussen jouw computer en de server van de bank op het moment dat je een transactie aan het verrichten bent in de webbrowser.
De encryptie van de gegevens vindt pas plaats nadat je de gegevens hebt ingevoerd (ook pas na de tancode dus die levert geen beveiliging tegen dit soort aanvallen op). Deze banking trojans veranderen elke zoveel uur van gedaante en zitten diep in de root van het systeem verstopt, waardoor slechts 27% van hen door AV-software wordt opgemerkt. 
Maar BankGuard ziet ze op het moment dat ze actief willen worden, omdat ze allemaal gebruik maken van dezelfde truc om hun kwaadaardige werk te doen.
In de afbeelding hiernaast vind je ook een ‘wolkje’ cloud-protectie terug: G Data CloudSecurity beschermt tegen geïnfecteerde websites en is ook gratis beschikbaar als plug-in voor Firefox en Internet Explorer (Chrome volgt nog) voor gebruikers van andere av-producten. Uitstekende bescherming tegen kwaadaardige code en phishing tijdens het surfen!


image

G Data ‘oogst’ ook uit de cloud van alle gebruikers van haar producten om verdachte bestanden te analyseren en nieuwe malware op te sporen:

imageimage

Laat dit tijdens de installatie aangevinkt staan……..                           Dan meldt G Data zich als het malware/verdachte bestanden vindt en
verstuurd die per email!

Onderstaand vind je een overzicht van producten en kenmerken en de prijs van G Data InternetSecurity.
G Data MobileSecurity voor Android smartphones en tablets krijg je erbij.

image

En die prijs is lekker concurrerend. Om maar eens een paar bekende namen te noemen:
Norton kost 75 Euro voor 3 pc’s, Kaspersky 70 Euro,  Avast 70 Euro en BitDefender 60 Euro.
En dat is geen verstandige positionering van deze concurrenten op de Nederlandse markt!
Als Duits of Engels ook mag, in plaats van Nederlandstalig, kun je G Data zelfs nog wat goedkoper krijgen als je over de grens gaat shoppen!
De
support is ook prima geregeld, want dat kan gewoon in het Nederlands per telefoon, email of contactformulier op het Internet.
Dus snel naar
G Data voor een proefversie of aankoop van het beste antivirus- antimalwarepakket!
En op de valreep kwam, vers van de ‘pers’, net binnen:
de laatste test van AV-test.org: 23 suites getest op Windows 7
G Data in de top voor beste protectie, vergelijk ook de scores voor reparatie (repair) en systeembelasting (usability)

 

PC-RUBRIEK DE MONITOR – test en review G Data Internet Security 2012, januari 2012 

 



 

woensdag 11 januari 2012

SoftMaker Office 2012

Januari 2010 schreef ik al eens een lovende recensie over SoftMaker Office.
Nu twee jaar later heeft de Duitse ontwikkelaar een nieuwe versie van deze office suite uitgebracht.

Gelukkig heeft men het goede behouden: SoftMaker Office is nog steeds betaalbaar, razendsnel, zeer compact, compleet en compatibel met Microsoft Office.
En bovendien met een klik ook nog eens te installeren op een USB-Stick, zodat je altijd een complete suite op zak hebt! 
Natuurlijk zijn nu ook de laatste Microsoft Office 2010-formaten ((DOCX, XLSX, PPTX) te openen en als zodanig op te slaan en dat geld ook voor OpenOffice.org en afgeleide pakketten.
Nieuw is de Professional-versie met vier Berlitz woordenboeken en het eM Client emailprogramma, waarmee men duidelijk mikt op de zakelijke markt. 
In principe is eM client een vervanger voor Outlook, zij het dat synchronisatie met Microsoft Exchange op dit moment niet mogelijk is.
Het biedt echter voldoende mogelijkheden voor zakelijk en commercieel gebruik en kost los bij de ontwikkelaar Emclient zo’n 50 Dollar!
En dan is zo’n 90 Euro voor 3 licenties van SoftMaker Office Professional toch een mooie prijs! 

 

De interface van eM Client heeft verder nog enkele handigheidjes die onder meer het werken met grote hoeveelheden mail en contacten een fluitje van een cent maken.
Nu we het toch over interface hebben, TextMaker heeft voortaan een sidebar voor razendsnelle navigatie en opmaak. Op de afbeelding hieronder zie je hem rechts in beeld.


SoftMaker Office 2012 bestaat uit de volgende applicaties: TextMaker , de tekstverwerker (met dBase compatible database module); PlanMaker de spreadsheet; Presentations, presentatiesoftware; Outlook killer eM Client (in de Professional versie) en BasicMaker om te programmeren.
De programma’s hebben allemaal een Nederlandstalige interface, met uitzondering van eM Client, en Engelstalige hulp.
Hieronder staan ze in beeld met de hulpprogramma’s Berlitz Standard Dictionary, Smash en Thesaurus


de interface van Textmaker staat hierboven al, maar hieronder nog een schermfoto met twee specialiteiten van SoftMaker in beeld.
De eerste is werken met TABS,  je kunt meerdere documenten hebben openstaan. De linker is een gewoon tekstdocument, maar de twee daarnaast zijn databases (Dbase) die je kunt maken, open en bewerken in TextMaker zelf!



hieronder zie je de menubalk van TextMaker. Wat mij betreft gelukkig nog ouderwets van vormgeving!





PlanMaker interface en menubalk




Presentations: interface en menubalk

Berlitz Standard Dictionary: in het Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
Helaas geen Nederlands. Selecteer een woord en klik op de blauwe B knop in de menubalk, handig als je veel met die talen werkt!
Er is wel een Nederlandstalige (en andere talen) thesaurus aan boord, die je ook buiten SoftMaker Office kunt gebruiken:





eM Client; de Outlook Killer,  flexibel management van mails, contactpersonen, agenda en taken en onder meer geïntegreerd chatten!

Programmeren met BasicMaker


Smash: nestelt zich op de Taakbalk en hiermee kun je met een dubbelklik op het symbool snel onderdelen van Softmaker Office starten! Met een klik met de rechter muisknop kun je kiezen uit de laatst geopende documenten.
En wat werkt dat allemaal lekker snel en eenvoudig! Ook van de USB-stick!
Ik vermoed overigens dat men voor privégebruik toch zal kiezen voor een gratis Office Suite of onnodig een paar tientjes meer zal gaan betalen voor  Microsoft Office Home & Student 2010?
Voor slimme ondernemers en zakelijk gebruik is SoftMaker Office in ieder geval een prima oplossing, die bakken met geld zal besparen in vergelijking met de (licentie)kosten voor Microsoft Office!
  
Ik heb natuurlijk wat conversietesten gedaan en die verliepen over het algemeen prima. Natuurlijk geldt altijd wel voor iedere conversie in welk programma dan ook: hoe meer opmaak en toeters en bellen in een document, hoe groter de kans op afwijkingen!
Een beginnende ondernemer, instelling of kantoor kan zo aan de slag met een testversie, maar je kunt die natuurlijk ook prima gebruiken om te controleren of Softmaker Office een afdoende en goedkope vervanger voor een al aanwezig Microsoft Office zal zijn.
Een punt van kritiek tot slot: in 2010 concludeerde ik al dat de Nederlandstalige spellingcontrole te wensen overliet en dat is in SoftMaker Office 2012 nog steeds het geval.
Zo worden bijvoorbeeld samengestelde woorden niet herkend.  Navraag bij SoftMaker leverde de toezegging op dat in de nabije toekomst een betere spellingcontrole ingebouwd wordt.
Voor de rest, prima software!
Meer informatie:
de review uit 2010
SoftMaker op het Internet
het Engelstalige handboek
gratis viewers voor Office-bestanden
En niet te vergeten de versie uit 2008 is gratis!


PC-rubriek de Monitor: test en review SoftMaker Office Professional 2012 – januari 2012