Januari 2010 schreef ik al eens een lovende recensie over SoftMaker Office.
Nu twee jaar later heeft de Duitse ontwikkelaar een nieuwe versie van deze office suite uitgebracht.
Gelukkig heeft men het goede behouden: SoftMaker Office is nog steeds betaalbaar, razendsnel, zeer compact, compleet en compatibel met Microsoft Office.
En bovendien met een klik ook nog eens te installeren op een USB-Stick, zodat je altijd een complete suite op zak hebt!
Natuurlijk zijn nu ook de laatste Microsoft Office 2010-formaten ((DOCX, XLSX, PPTX) te openen en als zodanig op te slaan en dat geld ook voor OpenOffice.org en afgeleide pakketten.
Nieuw is de Professional-versie met vier Berlitz woordenboeken en het eM Client emailprogramma, waarmee men duidelijk mikt op de zakelijke markt.
In principe is eM client een vervanger voor Outlook, zij het dat synchronisatie met Microsoft Exchange op dit moment niet mogelijk is.
Het biedt echter voldoende mogelijkheden voor zakelijk en commercieel gebruik en kost los bij de ontwikkelaar Emclient zo’n 50 Dollar!
En dan is zo’n 90 Euro voor 3 licenties van SoftMaker Office Professional toch een mooie prijs!
De interface van eM Client heeft verder nog enkele handigheidjes die onder meer het werken met grote hoeveelheden mail en contacten een fluitje van een cent maken.
Nu we het toch over interface hebben, TextMaker heeft voortaan een sidebar voor razendsnelle navigatie en opmaak. Op de afbeelding hieronder zie je hem rechts in beeld.
SoftMaker Office 2012 bestaat uit de volgende applicaties: TextMaker , de tekstverwerker (met dBase compatible database module); PlanMaker de spreadsheet; Presentations, presentatiesoftware; Outlook killer eM Client (in de Professional versie) en BasicMaker om te programmeren.
De programma’s hebben allemaal een Nederlandstalige interface, met uitzondering van eM Client, en Engelstalige hulp.
Hieronder staan ze in beeld met de hulpprogramma’s Berlitz Standard Dictionary, Smash en Thesaurus
de interface van Textmaker staat hierboven al, maar hieronder nog een schermfoto met twee specialiteiten van SoftMaker in beeld.
De eerste is werken met TABS, je kunt meerdere documenten hebben openstaan. De linker is een gewoon tekstdocument, maar de twee daarnaast zijn databases (Dbase) die je kunt maken, open en bewerken in TextMaker zelf!
hieronder zie je de menubalk van TextMaker. Wat mij betreft gelukkig nog ouderwets van vormgeving!
PlanMaker interface en menubalk
Presentations: interface en menubalk
Berlitz Standard Dictionary: in het Duits, Frans, Spaans en Italiaans.
Helaas geen Nederlands. Selecteer een woord en klik op de blauwe B knop in de menubalk, handig als je veel met die talen werkt!
Er is wel een Nederlandstalige (en andere talen) thesaurus aan boord, die je ook buiten SoftMaker Office kunt gebruiken:
eM Client; de Outlook Killer, flexibel management van mails, contactpersonen, agenda en taken en onder meer geïntegreerd chatten!
Programmeren met BasicMaker
Smash: nestelt zich op de Taakbalk en hiermee kun je met een dubbelklik op het symbool snel onderdelen van Softmaker Office starten! Met een klik met de rechter muisknop kun je kiezen uit de laatst geopende documenten.
En wat werkt dat allemaal lekker snel en eenvoudig! Ook van de USB-stick!
Ik vermoed overigens dat men voor privégebruik toch zal kiezen voor een gratis Office Suite of onnodig een paar tientjes meer zal gaan betalen voor Microsoft Office Home & Student 2010?
Voor slimme ondernemers en zakelijk gebruik is SoftMaker Office in ieder geval een prima oplossing, die bakken met geld zal besparen in vergelijking met de (licentie)kosten voor Microsoft Office!
Ik heb natuurlijk wat conversietesten gedaan en die verliepen over het algemeen prima. Natuurlijk geldt altijd wel voor iedere conversie in welk programma dan ook: hoe meer opmaak en toeters en bellen in een document, hoe groter de kans op afwijkingen!
Een beginnende ondernemer, instelling of kantoor kan zo aan de slag met een testversie, maar je kunt die natuurlijk ook prima gebruiken om te controleren of Softmaker Office een afdoende en goedkope vervanger voor een al aanwezig Microsoft Office zal zijn.
Een punt van kritiek tot slot: in 2010 concludeerde ik al dat de Nederlandstalige spellingcontrole te wensen overliet en dat is in SoftMaker Office 2012 nog steeds het geval.
Zo worden bijvoorbeeld samengestelde woorden niet herkend. Navraag bij SoftMaker leverde de toezegging op dat in de nabije toekomst een betere spellingcontrole ingebouwd wordt.
Voor de rest, prima software!
Meer informatie: de review uit 2010
SoftMaker op het Internet
het Engelstalige handboek gratis viewers voor Office-bestanden
En niet te vergeten de versie uit 2008 is gratis!
PC-rubriek de Monitor: test en review SoftMaker Office Professional 2012 – januari 2012
woensdag 11 januari 2012
SoftMaker Office 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten