maandag 22 oktober 2007

MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer: prima pakket voor fotobewerking en grafisch ontwerpen!


Magix is al jaren mijn 'huisleverancier' voor software en ik heb deze al vaak getest en besproken. Waarom? Simpel: men biedt Nederlandstalige programma's met een gunstige prijs en veel functies en mogelijkheden, die niet onderdoen voor duurdere concurrenten.
Bij Xtreme Photo & Graphic Designer heeft Magix in een geslaagd 'huwelijk' tussen pixel- en vectorbewerking de twee verschillende grafische systemen nu in een pakket verenigd!

Dus even een korte karakterschets van de beide 'partners'!
In digitale fotografie en fotobewerking is de foto die je ziet in feite opgebouwd uit pixels, kleine (gekleurde) beeldpuntjes die je pas goed kunt zien als je in gaat zoomen.

Deze pixels kunnen (afzonderlijk) bewerkt worden, bijvoorbeeld bij het verwijderen van rode ogen. De rood gekleurde beeldpuntjes worden dan gewoon vervangen door pixels in een andere kleur.
Hetzelfde gebeurt als je oude foto's retoucheert of krassen en vlekken verwijderd met zogenaamd kloongereedschap.

Bij Grafisch ontwerpen, vormgeven en tekenen wordt echter gebruik gemaakt van vectoren.
Dit zijn wiskundig gedefinieerde objecten die gecreëerd, gemanipuleerd, bewerkt en vergroot kunnen worden zonder kwaliteitsverlies (tot 25.000 maal)

Nu eens kijken wat MAGIX Xtreme Photo & Graphic Designer op dit gebied allemaal aan boord heeft.

Op de eerste plaats is voor fotomamagement en snelle optimalisatie is de standaard uitvoering van Photo Manager 2007 opgenomen.

Je kunt hier onder andere je multimedia collectie mee beheren, bekijken en branden.
Het is wel irritant dat als je bepaalde aanwezige menufuncties wilt gebruiken er een scherm verschijnt dat je hiervoor de uitgebreide versie voor 40 Euro dient aan te schaffen.
Pas wat mij betreft het menu maar aan Magix, want dat zal ik nooit doen!
Zeker niet omdat er prima gratis Fotobeheerders beschikbaar zijn, waarin je dan naar wens Photo Designer als editor kunt instellen.
Het tweede, veel interessantere onderdeel is Xtreme Photo Designer en hierin is functionaliteit uit de andere Magixprogramma's Foto Clinic en Digital PhotoMaker gecombineerd.
En dat is goed gelukt: alles wat je nodig hebt voor het optimaliseren, bewerken, retoucheren en artistiek verfraaien van je foto's is aanwezig.
Desgewenst met hulp van de Opgaven Assistent.

De mooie collectie filters is naar wens uit te breiden met Adobe PhotoShop compattibele plugins en daarvan zijn er genoeg (gratis) op het Internet te vinden.

Photo Designer heeft ingebouwd bestandsbeheer zodat je hiervoor Photo Manager niet perse hoef te gebruiken.

De derde meest bijzondere component, Xtreme Graphic Designer, is in feite gewoon het beroemde grafische ontwerpprogramma Xara Xtreme.

Xara is namelijk voortaan een dochter van Magix, vandaar!

Hiermee kun je al je creatieve ideeën vormgeven.
Maar is ontwerpen dan niet moeilijk?
Absoluut niet, neem om te beginnen gewoon een van de talrijke sjablonen als uitgangspunt en pas ze desgewenst aan.

Zo maak je in een mum van tijd professioneel briefpapier, visitekaartjes, nieuwsbrieven, brochures,covers, labels, foto-albums, collages etc.

Of begin gewoon te tekenen of sleep bijvoorbeeld eigen foto's als basis voor een fraai project naar een geopend document. Oefening baart immers kunst! ;-)
Je kunt daarnaast ook putten uit een uitgebreide clipartbibliotheek die je via het Internet kunt aanvullen.

Ontwerpen kunnen altijd weer geëxporteerd naar en gebruikt worden als bitmap(pixel)formaten. Je grafisch ontwerp als JPG-bestand (foto) bijvoorbeeld.
Zo heb ik voor een item over de Stormworm heel snel een illustratie gemaakt door twee afbeeldingen uit de clipartbibliotheek in een document te slepen en dit daarna als JPG
op te slaan.
De beide Designers zijn overigens keurig geïntegreerd.
Vanuit Photo Designer kun je Graphic Designer starten die dan met dezelfde foto geopend wordt en als je daar op een afbeelding dubbelklikt, wordt deze in Photo Designer geopend, zodat je hem bijvoorbeeld kunt optimaliseren of aanpassen.
De verbeterde versie komt vervolgens weer keurig in Graphic Designer terecht.
Je kunt eventueel in Graphic Designer bovendien naar wens een andere foto-editor configureren!

Naast integratie bieden beide Designers uitgebreide import - en exportmogelijkheden, waaronder Adobe PhotoShop- en Illustratorformaat. Webdesign kan ook: maak geanimeerde objecten, navigatie-elementen, knoppen en logo's.
In Xtreme Graphic Designer kun je met RGB-, HSV-kleurmodellen en Greyscale werken, desgewenst zelfs in hetzelfde document.
Helaas ontbreekt CMYK, dit zit wel in de PRO-versie die onder de Xaravlag verkocht wordt.

Omdat weergegeven kleuren op een monitor nooit perfect zijn, kun je afdrukkleuren simuleren en zo een redelijke indruk krijgen hoe een geprint document er uit zal zien.

Als geregistreerde gebruiker kun je verder nog naar een aantal Webdiensten die Magix online aanbiedt.

Mogelijkheden genoeg dus en men heeft het ons ook nog eens makkelijk gemaakt door een taakgerichte interface, waarin je meteen kunt kiezen voor een bepaald project.

De bijgeleverde beknopte handleiding van bijna 200 pagina's geeft een indruk van de onderdelen en mogelijkheden en helpt je zo op weg.

Daarna zijn er altijd nog de PDF-handleidingen, de programmahulp, online workshops en forums en de instructievideo's (worden automatisch aangevuld)
Wat kost dit alles? Zeventig Euro! Aanrader dus!
En voor ik het vergeet: de eerste keren dat je het programma na installatie opstart moet de originele cd-rom in de drive zitten, maar dat staat nergens vermeld!

Links bij dit artikel
Magix
Xtreme Photo & Graphic Designer : uitgebreide informatie en clips
Testsoftware van Magix
Testversie van dit product, komt binnenkort beschikbaar!
Xara

Geen opmerkingen: