woensdag 31 oktober 2007

Notities en tekst op slot met LockNote!


LockNote van ontwikkelaar Steganos is een nuttig open source programmaatje om teksten en aantekeningen te beveiligen met AES 256 bit encryptie technologie.
En dit blijkt uitermate simpel, nuttig en doeltreffend.
LockNote is namelijk gewoon een uitvoerbaar bestand dat je start.
Je ziet dan een venster waarin je tekst zonder opmaak (platte tekst) kunt typen of plakken. Een soort Windows Kladblok eigenlijk.
De openingstekst kan gewist worden, maar eerst gaan we een nieuw wachtwoord instellen via BESTAND/WACHTWOORD VERANDEREN en daarvoor nemen we natuurlijk niet de naam van de hond, maar een combinatie van tekens die niet zo voor de hand ligt.
Nu kunnen we een versleuteld document gaan maken en als het af is, heb je twee mogelijkheden.
Het venster sluiten, dan wordt de tekst opgeslagen als LockNote.exe (de naam van het originele bestand), maar dit is eigenlijk niet zo handig.
Je kunt beter kiezen voor BESTAND/OPSLAAN ALS en een naam kiezen die te maken heeft met de inhoud van de tekst.
Bijvoorbeeld wachtwoord als je al je internetwachtwoorden in een bestandje wil beveiligen of de naam van een klant, project of werkstuk.
Het origineel gebruik je dan telkens weer om een nieuwe beveiligde tekst te maken.
Bestaande tekstbestanden kun je overigens in een LockNote-venster slepen om ze op die manier meteen te beveiligen.
Al de 'LockNotes' kun je natuurlijk ook maken en/of meenemen op een USB-stick en op die manier gegevens onderweg beveiligen.
Zo'n exe-bestand kun je mailen naar iemand, maar dan zul je het moeten hernoemen of in een ziparchief moeten stoppen, want uitvoerbare bestanden worden meestal geblokkeerd.
En dat is eigenlijk het enigste nadeel aan dit nuttige programma.

Geen opmerkingen: