zondag 28 oktober 2007

PhotoMeister voortaan freeware

In november 2002 schreef ik een artikel over het Duitse PhotoMeister dat toen al een meester was in het beheren en presenteren van digitale foto's.Inmiddels is het programma freeware en nog steeds een aanrader.
Hieronder de tekst uit 2002, aangevuld met recente informatie

Digitale fotografie maakt een snelle ontwikkeling door.
De camera's worden steeds beter, waarbij trouwens niet alleen het aantal pixels zaligmakend is. Voor een mooie scherpe foto is de kwaliteit van de chip en de lens namelijk ook belangrijk.
Bij mij blijft de spiegelreflex voortaan in de kast liggen. Helemaal verstandig is dat niet! Mijn traditionele fototoestel maakt nog steeds de beste foto's, maar wordt toch ingehaald door het gebruiksgemak van mijn drie megapixel digitale camera.
En nee heren fabrikanten van HP, Epson, Lexmark en Canon, ik ben niet zo stom om al die foto's zelf te gaan printen. Daarvoor zijn jullie inktpatronen veel te duur! Ik stuur ze gewoon naar een ontwikkelcentrale en krijg ze dan keurig op fotopapier.
Om een mooie en realistische afdruk te krijgen moet een digitale foto meestal van te voren wel even op de PC bewerkt en verbeterd worden en daarbij komt een applicatie als PhotoMeister om de hoek kijken.
PhotoMeister
PhotoMeister is een Duits programma en prijst zichzelf aan als het gereedschap voor al je digitale foto's en dat is niets teveel gezegd.
Het heeft een duidelijke interface met alle functies en mogelijkheden in een scherm onder 'muisbereik'.
In drie stappen worden al je foto's verwerkt.
De eerste is het importeren in Albums. Dit kan vanaf schijven, camera's, geheugenkaartjes en andere bronnen zoals een scanner.
De tweede stap is het verbeteren van je opnamen.
Als je zelf niet van 'sleutelen' houdt, gebruik dan 'Optimize' op een of meerdere geselecteerde foto's.
Dit is een speciale filtertechnologie die alle aspecten van een opname verbetert en aanpast aan de manier zoals onze hersenen signalen verwerken en het menselijk oog foto's graag ziet. En dat werkt in de meeste gevallen uitstekend.
Je kunt natuurlijk ook zelf bewerken, inclusief roteren, uitsnijden, rode ogen verwijderen en een beschrijving of frame toevoegen. Heb je andere speciale filters nodig, dan kun je eventueel een externe editor opstarten.
En experimenteren kan geen kwaad: PhotoMeister bewaart de originele bestanden in een speciale map!
Met de laatste en derde stap, Impress, kun je werk op verschillende manieren laten zien en verspreiden. Bijvoorbeeld printen als compleet album of met een of meerdere opnamen per pagina. De afmetingen van de foto's zijn instelbaar, zodat je ze naar keuze zo op standaardformaten kunt uitknippen.
Publiceren op het Internet is met HTML-albums een fluitje van een cent. Gevorderden kunnen hiervoor zelfs eigen sjablonen ontwerpen.
Met hetzelfde gemak maak je een screen saver of een dia-show.
Je kunt ook een album maken in Adobe's Portable Document Format (PDF) of een album voor 'hand held PDA's' die draaien onder het Palm Operating System.
Versturen per email behoort tevens tot de mogelijkheden. Een of meerdere opnamen kunnen verzonden worden in JPG-formaat (al dan niet gezipt), als PDF-album, of als 'Contact Sheet' met thumbnails (mini-afbeeldingen) van de foto's.
Tenslotte kun je exporteren en converteren of een cd-rom branden met een backup van je afbeeldingen of met een dia-show en HTML-presentatie.
PhotoMeister biedt dus veel functionaliteit en je kunt dat zelf testen, want het programma mag 30 daqen lang gratis gebruikt worden. Er is een Engelse en Duitstalige download (5 MB) beschikbaar. PhotoMeister is in 2 versies te koop met 30 dagen geld terug garantie. De Professional Edition (getest) kost als download 55 en op cd-rom 69 Euro. De Standard Edition met minder mogelijkheden is alleen als download beschikbaar voor 35 Euro.

**************************************************************************************************************

info oktober 2007
homepage
Handleiding
kenmerken
publicatie-voorbeelden

Geen opmerkingen: