maandag 1 oktober 2007

Picasa is ideaal voor fotobeheer en eenvoudige bewerking



De internetgigant en monopolist (?) Google is natuurlijk vooral bekend geworden door zijn uitstekende zoekservice.
De laatste tijd houden ze de digitale gemoederen echter ook flink bezig met nieuwe gratis producten en diensten. Een overzicht vind je op Google Labs.
Een zeer succesvolle aankoop was de fotosoftware Picasa. Dit programma kostte voorheen 30 dollar en is nu voor noppes te downloaden.
De nieuwe 2-versie is door het gebruiksgemak en de mogelijkheden zeer interessant voor iedere computerbezitter, want ook al maak je zelf geen digitale foto’s, plaatjes heeft iedereen wel op zijn PC!
Picasa 2
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: als je geen behoefte hebt aan ingewikkelde professionele bewerkingen, dan heb je aan Picasa ruim voldoende.
Meteen na de installatie wordt een inventarisatie van alle afbeeldingen en video’s op de PC gemaakt. Natuurlijk kun je ook importeren van scanner, camera of andere media.
Alle plaatjes worden in mappen en albums geplaatst en aan de linkerkant van het scherm worden deze chronologisch of op naam weergegeven (meerdere weergaven mogelijk)
Rechts staat het overzichtvenster met mini-afbeeldingen en je ziet meteen dat Picasa zeer geschikt is voor het organiseren, beheren en bekijken van afbeeldingen.
Uniek is de uit Gmail afkomstige mogelijkheid om een Label aan foto’s te verbinden. Alle afbeeldingen met hetzelfde label worden dan in virtuele mappen geplaatst. Dit biedt ongekende mogelijkheden voor beheer en overzicht, terwijl de bestanden gewoon in de originele mappen op de harde schijf blijven staan.
Maar het programma kan nog veel meer. De meeste digitale foto’s moeten verbeterd of ‘opgeleukt’ worden en ook daarvoor is prima gereedschap aan boord.
Je kunt onder andere roteren, bijsnijden, rechtzetten en rode ogen verwijderen. En een klik op IK DOE EEN GOK valt meestal goed uit, want met deze knop corrigeer je in een keer een opname met prima resultaten.
Daarnaast zijn er aparte automatische filters voor belichting, kleur en contrast beschikbaar, maar je kunt bijvoorbeeld belichting en kleurtemperatuur tevens zelf afregelen, met speciale aanpassingen voor lichte en donkere gebieden.
Er zijn verschillende effecten zoals Scherper Maken (uitstekend!), omzetten naar ZwartWit, Sepia en dergelijke.
Voor de liefhebbers is er overigens ook een venster met Histogram- en cameragegevens.
Je kunt rustig experimenteren want Picasa laat het originele bestand onveranderd en houdt intern alle bewerkingen bij. Deze kun je op elk moment (zelfs de volgende keer) weer ongedaan maken.
Een bewerkte foto kan als kopie opgeslagen of naar een map geƫxporteerd worden.
Nu wil je al dat moois natuurlijk ook aan de wereld laten zien en Picasa heeft verschillende manieren om foto’s te delen.
Je kunt een of meerdere foto’s printen met verschillende lay-outs. Of verstuur ze direct vanuit Picasa via je eigen mailprogramma, een Gmail-account of een gratis Google Hello-account voor foto en berichtuitwisseling.
Je kunt prachtige collages maken en deze mailen of printen. Ben je al aan het ‘Bloggen’ dan kunnen je creaties ook daarheen gestuurd worden.
Of maak een Screen Saver, een poster of een filmpje van foto’s. Of brandt een cd-rom met geselecteerde foto’s inclusief afspeler. Of converteer een map met afbeeldingen en videoclips naar een mooie web site.
Picasa Web Albums was de laatste keer dat ik er foto’s opzette nog in testfase, maar ook dit werkt perfect: vanuit Picasa zet je zo een mooi album op het Internet. Kijk maar eens naar mijn foto’s over Ouddorp en omgeving.
Z
elf foto’s printen is veel te duur, veel beter is het om direct vanuit het programma afdrukken te bestellen bij een ontwikkelcentrales naar keuze. Tenslotte biedt Picasa ook nog eens de mogelijkheid om een backup naar cd/dvd/, netwerken of schijven te maken.
Kortom veel mogelijkheden en al werkend zul je steeds meer ontdekken om leuke dingen met je foto’s te doen.
Picasa is dus een absolute aanrader! Het programma is ook opgenomen in het Google Pack waarin het bedrijf aan te bevelen gratis software aanbiedt. Ik zou het daarin opgenomen Norton AntiVirus maar links laten liggen, want het is een vorm van koppelverkoop en er zijn bovendien veel betere en goedkopere scanners!
Bewerken
Picasa heeft de basismogelijkheden aan boord, maar heb je meer aanvullend gereedschap nodig dan is dat ook gratis beschikbaar.
Een prima programma dat voortdurend verbeterd wordt is bijvoorbeeld Paint.Net, een ander voorbeeld is Serif PhotoPlus 6 en die geven ook nog andere sofware weg.
Enkele andere bekende programma’s: Pixia , Vicman’s Photo Editor en natuurlijk The Gimp voor het zware professionele werk. The Gimp vergt wel wat gewenning, maar er is genoeg informatie beschikbaar. Kijk maar eens op de speciale Gimp Start Pagina.
Een overzicht van grafische software staat op de
Freeware Grafisch pagina

2 opmerkingen:

Machiel Karels zei

Hoi Frans,

Ik zie dat je aandacht besteed aan Picasa. Misschien is het een idee om ook te verwijzen naar de online handleiding die ik voor Picasa geschreven heb? Deze handleiding is te vinden op http://www.wilmakarels.nl/gratis-fotos-bewerken/handleiding-picasa.php

Groeten, Machiel Karels

Frans van Beers zei

Bedankt Machiel!
zie:
http://pcrubriekdemonitor.blogspot.com/2008/03/nederlandstalige-handleiding-voor.html